mardi 13 mai 2008

SAINTE MARIE CENTRE INTERRELIGIEUX ?


Vous cherchez à acquérir un bien original à Bruxelles ? La chapelle saint Julienne de Saint-Josse est faite pour vous. On aura tout vu, désormais même les églises sont mises en vente. Il est vrai que contrairement aux mosquées qui sont plus pleines que pleines, nos vieilles église plus vides que vides nous coûtent une fortune en réparations diverses et entretien.
Plusieurs d’entre elles sont menacées de démolition. Jos Vandenbreeden, grand défenseur du patrimoine, suggère de leur offrir une deuxième vie en les transformant soit en mosquées, soit en autre chose. L’échevin des cultes d’Anvers dont le budget doit supporter l’entretien de 8O églises est du même avis. A Gand, une chapelle ancienne a été convertie en boutique de lingerie pour dames. Monsieur l’évêque a peu apprécié.
En revanche à Maastricht, une belle église néo gothique a été transformée en librairie, la plus belle d’Europe selon le Guardian et c’est vrai qu’elle ne manque pas d’allure.
A Bruxelles, une autre église Saint- Julien a été transformée en Académie de la voix, une vraie chapelle musicale et il se dit que l’église du Gesu au Botanique sera très bientôt inaugurée dans sa nouvelle affectation de séminaire des affaires.
Alors, tant qu’à faire, qu’attends-on pour transformer toutes ces merveilles en péril en mosquées et de convertir la belle église Sainte Marie en centre interreligieux. N’est est-elle pas édifiée comme la lointaine Sainte Sophie de Constantinople en style néo byzantin et située désormais au cœur de la petite Anatolie, au cœur du quartier turc de Bruxelles ?
Reflet a posé la question au cardinal Danneels qui n’était pas chaud chaud mais à ajouté qu’il y réfléchirait. Il est évident que de faire de ce lieu où la main de l’homme ne met que rarement le pied un centre interreligieux avec conférences sur les trois religions et concerts interculturels serait de nature à renforcer la dynamique interculturelle qui timidement se met en marche dans ce quartier mixte aux confins de Saint-Josse et de Schaerbeek, de l’islam et de la chrétienté ?

'Waarom stellen we sommige kerken niet ter beschikking van de moslims?'
De stad Antwerpen telt een tachtigtal kerken, en dat zijn er volgens schepen van Erediensten Philip Heylen (CD&V) te veel. Hij broedt op een ambitieus beleidsplan om een deel van de amper gebruikte kerken af te breken of ze een nieuwe bestemming te geven. 'Waarom zouden we ontwijde kerken van Antwerpen niet ter beschikking stellen van de islam?'
Antwerpen heeft te veel kerken. We moeten keuzes durven maken en kerken durven sluiten.'
Heylen wil omzichtig snoeien in het Antwerpse kerklandschap, in nauw overleg met de parochies en de kerkbesturen. "In Gent is een oude kapel omgetoverd tot lingeriewinkel. Dat kon het bisdom maar matig appreciëren, het heeft nog liever dat kerken afgebroken worden dan dat ze een nieuwe bestemming krijgen die totaal haaks staat op de kerkfunctie. We moeten ook niet nodeloos provoceren."

Een religieuze herbestemming voor de kerken is een eerste denkpiste. Veel Antwerpse moskeeën huizen nu in achterkamertjes of garages, de moslimgemeenschap snakt naar ruimte. "Waarom kunnen we ontwijde kerken, ontdaan van alle christelijke symbolen, niet ter beschikking stellen van de islam?", vraagt Heylen zich af.

Een totaal andere functie aan de kerken geven is een andere optie. Maar de mogelijkheden zijn beperkt. "Boekhandel Selexyz in een voormalige kerk in Maastricht (door The Guardian bestempeld als mooiste boekhandel van Europa, JV) is natuurlijk het typevoorbeeld. Indrukwekkend. In Antwerpen mogen we ook trots zijn op ons muziekcentrum Amuz in een oude augustijnenkerk. Maar dat is een peperduur project, zo kun je er geen tien op poten zetten.")

Turken voelen zich beledigd door beeld in kerk van Dendermonde
De Turkse krant Yeniçag publiceerde een groot artikel over het beeld met als kop 'Stop dit varkensachtige gedrag'.
Een beeld in de Onze-Lieve-Vrouwe-Kerk van Dendermonde Dendermonde waarop drie engelen te zien zijn die een man met een oosters hoofddeksel vertrappelen, heeft in Turkije voor ophef gezorgd. De krant Yeniçag denkt in hem de profeet Mohammed te herkennen.

Piet Buyse, Dendermonds burgemeester, benadrukt dat de vertrappelde man een ongelovige moet voorstellen. 'Het beeld uit de zeventiende eeuw duidt op de strijd tegen de ongelovigen. Het heeft niets te maken met het beledigen van de islam.'

Onder de kop 'Stop dit varkensachtige gedrag' publiceerde de Turkse krant Yeniçag gisteren een groot artikel over het marmeren beeld dat de preekstoel in de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Dendermonde draagt. Het beeld stamt uit de zeventiende eeuw en toont drie engelen die een man met een oosters hoofddeksel vertrappelen. De man houdt een boek in zijn handen.
Volgens de krant Yeniçag gaat het om de profeet Mohammed die de Koran vasthoudt. Het beeld zou de overheersing van het christendom op de islam moeten voorstellen. De Turken voelen zich zwaar beledigd door de beeltenis. Na de cartoonrellen in Denemarken en de Fitna-film van de Nederlandse politicus Geert Wilders is dit de zoveelste keer dat de profeet Mohammed door het slijk wordt gehaald, vinden de journalisten van Yeniçag.

De Turkse journalisten die de afbeelding en het artikel op de site van Yeniçag plaatsten, haalden hun inspiratie overigens bij The Brussels Journal, dat de hetze veroorzaakte door een artikel over het beeld op zijn site te plaatsen.

Volgens burgemeester Piet Buyse van Dendermonde is het niet de eerste keer dat het beeld voor ophef zorgt. De afbeelding circuleert al langer op verschillende sites waarop zogenaamde beledigingen van de profeet Mohammed worden opgesomd. "Het is allemaal zeer zwaar overdreven", reageert Buyse. "Het gaat hier om een beeld uit de zeventiende eeuw. De boodschap is dat het ongeloof wordt vertrappeld. De engelen dragen het geloof uitgebeeld door de preekstoel met daarop een open boek en vernietigen het ongeloof gesymboliseerd door een man met dicht boek."
Le prophète écrasé sous les pieds des anges
La presse turque s’indigne : le prophète est foulé au pied par une paire d’anges à Dendermonde. Nouvelle affaire des caricatures de Mohammed ou intox ?
Pas du tout, la caricature a trois cent ans et es taillée dans du vieux chêne contemporain de siège de Vienne par les musulmans de la Grande Porte qui a frappé les esprits des contemporains. .

Aucun commentaire: