vendredi 25 juillet 2008

Obama roept in Berlijn op tot eenheid tussen Europa en VS


Ruim 200.000 mensen hebben in de Berlijnse Tiergarten Barack Obama bejubeld als was hij een rockster. In zijn enige toespraak op zijn Europese rondreis deed de Democratisch presidentskandidaat een warme oproep om de banden tussen de VS en Europa weer aan te halen. 'We zijn uit elkaar gedreven en vergaten onze gedeelde lotsbestemming.'

De verwijzingen naar John F. Kennedy waren nooit ver weg. 'JFK slaagde ook ons te overtuigen dat we ook zelf iets moeten doen voor onze vrijheid.'


We weten dat we aan beide zijden van de Atlantische Oceaan uit elkaar gedreven zijn en onze gedeelde lotsbestemming vergaten. Maar de draaglasten van globaal burgerschap blijven ons aan elkaar binden."

"Obama is net zoals JFK de vertegenwoordiger van een nieuwe generatie. De hoop die hij weet los te maken bij mensen is fenomenaal. Kijk maar naar de gemiddelde leeftijd rond je. Geen enkele politicus in Europa brengt vandaag zoveel jongeren bijeen als hij. De politici moeten zich ervan bewust zijn dat ze zonder volk niets kunnen bewegen. Obama beseft dat. Hij is met het volk."

Dat de zoon van een migrant het tot president kan schoppen van de VS, is een erg krachtige boodschap die aanslaat in een Europa dat zelf worstelt met migratie."

Student politieke wetenschappen Sami Sorensen (20) :. "Ik heb al zijn speeches gelezen en herlezen, sinds de eerste voorverkiezingen," zegt hij entoesiast. "Ze verwijten hem dat hij te weinig feiten erin verwerkt maar dat kan mij niet schelen. Wat voor mij telt is de aspiratie."

En dat gaf Obama het publiek volop. "Het grootste gevaar van alles is dat we nieuwe muren opwerpen om ons van elkaar te scheiden," zei hij. "De muren tussen oude bondgenoten aan gene zijde van de Atlantische oceaan kunnen niet overeind blijven. De muren tussen de landen met het meeste en zij met het minste kunnen niet blijven staan. De muren tussen rassen en stammen, inheemsen en immigranten, christenen en moslims en joden kunnen niet overeind blijven. Dat zijn de muren die we nu naar beneden moeten halen."

Aucun commentaire: