mardi 22 juillet 2008

ONE DAY FOR ANOTHER WORLD

Dit jaar wordt Nelson Mandela 90 jaar en dat zullen ze ook op de Gentse Feesten geweten hebben. ONE DAY FOR ANOTHER WORLD staat vandaag volledig in het teken van Zuid-Afrika. Vlaams minister van Cultuur Bert Anciaux grijpt deze gelegenheid aan om hierbij het Batsha/Jeugdproject voor te stellen. Een aantal resultaten daarvan, waaronder het concert van Sioen en Zuid-Afrikaanse muzikanten, zijn vandaag te beleven in Gent.

GENTSE FEESTEN: One Day Meets South Africa

Sioen verbleef enkele weken in Soweto en ging aan de slag met enkele Zuid-Afrikaanse collega’s in Ipelegeng. Het resultaat is te zien op het podium bij St. Jacobs. Ook bij het straattheater zullen Zuid-Afrikaanse jongeren niet ontbreken. STRUCTURELE

OPERATOREN
De vier geselecteerde gemeenschapscentra fungeren als natuurlijke voorkeur voor Vlaamse artiesten en organisaties die Zuid-Afrika bezoeken. Daarom is er geopteerd voor Vlaamse structurele operatoren die een volwaardige schakel vormen in het project. Bij de selectie werd vooral aandacht besteed aan het sociaal-culturele aspect en de nood tot capacity building in Zuid-Afrika.

DE ORGANISATIES DIE EEN WERKING HEBBEN IN DE GEMEENSCHAPSCENTRA : ARCHIDEE


Archidee heeft al een lange geschiedenis in Zuid-Afrika en heeft een nauwe kruisbestuiving met het gemeenschapscentrum Ipelegeng. Binnen het project willen zij vooral in de gemeenschapscentra lokaal geëngageerd danstheater ontwikkelen.

CROSSROADS

Crossroads ondersteunt de werking van het Vlaams-Zuid-Afrikaanse muziekproject ‘Zuiderwind’. In de gemeenschapscentra wil men meer logistieke ondersteuning bieden om lokaal zangtalent mogelijkheden te bieden.

THE INTERNATIONALS - vzw DUNIA-GLOBE

De band The Internationals wil via hun ervaringen en contacten op hun succesvolle Zuid-Afrikaanse tournee een nieuw hoofdstuk inslaan. Zij zullen er een project opzetten rond de murga, een soort fanfare met als peilers muziek, dans en woord. Op die manier willen ze het positieve ‘wijkgevoel’ stimuleren.

POPPUNT


Poppunt wil de kennis binnen de Zuid-Afrikaanse muzieksector verbeteren. Een van hun medewerkers is gevestigd in het BAT Centre en werkt over de gehele provincieKwaZulu Natal. Wekelijks worden er workshops gegeven aan muzikanten, niet alleen bij het BAT Centre, maar ook in de verschillende townships. Tijdens de workshops krijgen muzikanten de kans om kennis te delen en samen oplossingen te zoeken voor problemen zoals de opname en de promotie van je muziek, copyrights, optreden etc.

Aucun commentaire: