samedi 5 juillet 2008

Openingsfeest Flageyplein: het programma


Flagey by night, maandagavond 30 juni 2008, om 23.06 uur
©

Elsene - Na de aanslepende heraanleg van het Flageyplein gaat het stof eindelijk liggen. Het openingsfestival werd uitgedacht door de artistieke bezielers van het Flageygebouw. Algemeen directeur Hugo De Greef en programmadirecteur Tarquin Billiet lichten hun plannen toe.
Het openingsfestival van het nieuwe Flageyplein staat los van het programma dat de vzw Flagey voor eigen huis programmeert, maar toch ook weer niet helemaal. Hugo De Greef: “Wij zijn in de eerste plaats blij dat minister van Openbare Werken Pascal Smet aan ons gevraagd heeft dit evenement te organiseren en dat hij er wat extra middelen voor heeft vrijgemaakt. Zwaartepunt zijn de twee weekends die elk een beetje anders zijn van natuur. Het eerste is echt bedoeld voor een groot publiek, met veel animatie, vuurwerk en fanfares, en een familiedag op zondag met de grote brunch en een heleboel evenementjes en muziekjes. Dat is het weekend om te flaneren en te dansen, het weekend van de buurtprojecten en hopelijk ook van de plaatselijke horeca. Het tweede weekend begint al op donderdag met het grote pop- en rockconcert ‘Vaya Con Dios nodigt uit…’, daarna de Portugese dag op vrijdag en de klassieke concerten op zaterdag. Dat tweede weekend is voor ons een test om te kijken hoe dit plein kan functioneren tijdens grote evenementen.”
Want Flagey loopt inderdaad met plannen rond om van dit festival een jaarlijks, misschien wel halfjaarlijks evenement te maken. De Greef: “Deze opening kan inderdaad de start betekenen voor iets nieuws in de toekomst. Want wij zouden natuurlijk graag met dit plein gaan werken. We hebben in ons gebouw vijf zalen, en het plein zou onze zesde zaal kunnen worden, Wat nu het openingsfestival van het plein is, zou later dus kunnen uitgroeien tot een jaarlijks Zomerfestival en misschien ook een Winterfestival. Daarbij willen we natuurlijk binnen de mogelijkheden blijven die de gemeente ons geeft, maar we zouden er ook de middelen voor moeten krijgen. Tegen volgende ronde van het Vlaamse Kunstendecreet en het hernieuwen van het Contrat Programme met de Franstalige Gemeenschap in 2010 willen we daar dus een stevig dossier van maken.”
nieuw centrum
Et er zijn nog altijd mensen die naar café Belga komen zonder te weten wat er zich naast de deur afspeelt.”
“Daarom gaan we met Belga een paar kleine maar zeer concrete afspraken maken. Bij bepaalde evenementen zal de tussendeur tussen het café en de rest van het gebouw bijvoorbeeld open gaan. Daarnaast willen we ook de foyer meer een deel van het plein laten worden. Het zou voor ons natuurlijk leuker zijn als het Flageyplein helemaal tot aan het gebouw kwam zonder dat daar nog een straat tussen zit, maar daar kunnen we niets aan veranderen.”
“Sowieso zullen we een hele heropleving van de buurt krijgen. Ik denk dat we dat moeilijk kunnen onderschatten. Ik heb tot mijn eigen verbazing moeten vaststellen dat het voor veel mensen uit het centrum een hele opgave is om de heuvel over te komen naar Elsene, maar het kan hier ook een nieuw centrum worden.”
Programma
Zaterdag 5 juli beginnen om 10.00u de architecturale wandelingen en opent de tentoonstelling met ontwerpen voor het Flageyplein van laatstejaarsstudenten van la Cambre. Om 14.00u beginnen de dj’s in samenwerking met FM Brussel, en om 17.00u stromen fanfares, majorettes, Zinnekes, en straatartiesten toe vanuit de stad. Om 20.00u volgt de officiële opening met concerten en een klank-en-lichtspel met vuurwerk na zonsondergang. Om 23.00u wordt op het Heilig Kruisplein de film Snatch van Guy Ritchie geprojecteerd in het kader van het Europees Filmfestival van Brussel dat dan aan de gang is, en is er in Théâtre Marni een concert van de Kaapverdische zanger Mamano.
Zondag 6 juli is het familiedag. Op de markt kunnen gezinnen proviand inslaan voor de megabrunch op witgedekte tafels die van 10 tot 14.00u plaatsheeft op het plein. Voor de kinderen zijn er ondertussen vertellers en workshops, en om 13.30u wordt voor hen een Bal Moderne georganiseerd op het Heilig Kruisplein, waar in de kerk dan het Vlaams Radio Koor optreedt. Tussen 17 en 22.00u organiseert Muziekpublique het multiculturele Bal des Flageys met Galicische dans, tarantella, Braziliaanse forro en rumba. De verenigingen Korei en Arcadia organiseren heel de dag geleide bezoeken in de wijk.
Op 7, 8 en 9 juli staan vooral geleide bezoeken en tentoonstellingen op het programma. Op maandag, tussen 14.30 en 17.00u is het Kindermuseum gratis toegankelijk, in het Flageygebouw zijn buurtprojecten te zien, waaronder de vertoningen van foto’s en films van de buurt in Studio 5.
Op donderdag 10 juli kan je tot ’s avonds laat gratis naar het Museum van Elsene, en begint om 20.30u op het plein het grootse concert Voices of Brussels (zie verder).
Op 11 juli staat de plaatselijke Portugese gemeenschap centraal met de inhuldiging van het Fernando Pessoaplein. Er worden gedichten voorgelezen en films getoond en om 21.00u sluit fadozangeres Mafalda Arnauth de dag af met haar concert op het Flageyplein.
De slotdag zaterdag 12 juli is die van de klassieke concerten: om 18.00u het concert van het Orchestre d’un jour dat bestaat uit Elsense muzikanten, om 19.00u speelt de Brussels Philharmonic een tweedelig concert met eerst filmmuziek (componisten van de Spielberg-films, Love actually, Captain Corelli’s mandolin en Shakespeare in love) en de A-films van Atom Egoyan, en daarna de Symfonie van de nieuwe wereld van Antonin Dvořák.
Voices of Brussels
Een hoogtepunt van de festivalweek wordt ongetwijfeld het marathonconcert ‘Vaya Con Dios: Voices of Brussels’. Zangeres Dani Klein ontvangt op het Flageyplein een hele reeks andere Brusselse muzikanten van diverse pluimage, met absolute topnamen als Marie Daulne van Zap Mama, Philippe Catherine, Geike Arnaert van Hooverphonic en Myriam Fuks, maar ook Bai Kamara, Khalid Izri, Uman, Pablo Andres en Bao Sissoko.
:: 10.7.2008 20.30
:: 5 tot 12 juli 2008, Flageyplein en omgeving Elsene, info 02-641.10.20
:: Op zaterdag 5 juli zendt FM Brussel van 12 tot 18u live uit vanop het Flageyplein.
Op zondag 6 juli brengt tvbrussel om 18u een special van een half uur over het Flageyplein

Aucun commentaire: