mercredi 16 juillet 2008

Red de Solidariteit' over kaap van 70.000 handtekeningen


De petitie 'Red de Solidariteit' heeft op bijna een maand tijd meer dan 70.000 handtekeningen ingezameld. Hendrik Vermeersch, BBTK-secretaris en woordvoerder van de actie, heeft er vertrouwen in dat de vooropgestelde kaap van 100.000 handtekeningen gehaald zal worden. Lukt dat, dan wordt er een groot evenement in Brussel georganiseerd.

Vermeersch geeft toe dat de piek in het aantal online-ondertekenaars achter de rug is. Na amper vijf dagen stond de teller al op 39.000. Na bijna een maand (de actie startte op 27 september) zijn er 68.180 online-handtekeningen. Daarnaast hebben 2.224 mensen de papieren petitie ondertekend.

"Dat het aantal ondertekenaars via internet ging dalen, was te verwachten", aldus Vermeersch. Hij verwacht nog een pak handtekeningen via de papieren enquêtes. Die worden volop rondgedeeld in de bedrijven, zegt Vermeersch. Intussen groeit ook in Franstalig België de steun voor de actie.

De actie 'Red de solidariteit' ontstond in de schoot van de vakbonden en kreeg snel de steun van honderden bekende ondertekenaars, zoals onder meer atlete Kim Gevaert, muzikant Piet Goddaer, auteur Hugo Claus en acteur Wim Opbrouck. Doel van de petitie is om een in te gaan tegen het "splitsingsdiscours dat bij de regeringsonderhandelingen hoogtij viert".

De petitie pleit ook voor het behoud van de federale solidariteit en dus van de federale sociale zekerheid. Bij de start van de petitie werd de kaap van 100.000 handtekeningen vooropgesteld. Dan zou er een groot evenement op de Brusselse Grote Markt georganiseerd worden. Hendrik Vermeersch is vol vertrouwen dat dat streefcijfer gehaald zal worden. Over het geplande evenement in Brussel, blijft Vermeersch vaag. Wat er precies zal gebeuren, blijft dus nog even geheim.

In het kader van de solidariteitsactie wordt volgens Vermeersch woensdag in Antwerpen (Ommeganckstraat 47-49) een vergadering georganiseerd onder de noemer 'Splitsing sociale zekerheid, in wiens belang?'.

Gastsprekers zijn Ann Van Laer (nationaal secretaris ACV), Rudy De Leeuw (voorzitter ABVV) en Guido Fonteyn
(De Morgen)

Aucun commentaire: