mercredi 23 juillet 2008

Speelpleinwerking Sint-Lambrechts-Woluwe eist taalkennis voor 'veiligheid'


De Brusselse gemeente vraagt kinderen die deelnemen aan de gemeentelijke speelpleinwerking een basisbeheersing van de gehanteerde taal. Dat zou nodig zijn voor de veiligheid. De vraag is opvallend, omdat enkele maanden geleden nog fel geprotesteerd werd tegen een gelijkaardige vraag in Liedekerke.

Kinderen die tijdens de zomermaanden opvang zoeken op de gemeentelijke speelpleinen van de Brusselse gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe, moeten over een basiskennis beschikken van de taal die op het speelplein gesproken wordt, of dat nu Nederlands of Frans is. Dat zou nodig zijn om de veiligheid van de kinderen te garanderen, zodat die instructies en waarschuwingen van monitoren kunnen begrijpen en opvolgen. Als Brusselse gemeente biedt Sint-Lambrechts-Woluwe speelpleinwerking in beide landstalen aan.

Liedekerkse eis in opspraak
In maart van dit jaar kwam de Vlaamse gemeente Liedekerke nog in opspraak wegens een soortgelijke eis. Kinderen moesten toen het Nederlands beheren om toegelaten te worden op de speelpleinen. Vanuit Franstalige hoek werd die vraag toen scherp veroordeeld en de gemeente zag zich genoodzaakt de voorwaarde weer in te trekken, onder druk van Vlaams minister voor Integratie Marino Keulen.

Opmerkelijk is het feit dat net de burgemeester van Sint-Lambrechts-Woluwe, Olivier Maingain (FDF), fel van leer trok tegen de vraag van Liedekerke en de voorwaarde discriminerend noemde. Volgens de schepen van Jeugd, Eric Bott, is een vergelijking met Liedekerke echter niet mogelijk.

"Ouders kunnen in Sint-Lambrechts-Woluwe kiezen naar waar ze hun kinderen sturen, dat is de boodschap die de burgemeester wil meegeven", aldus Bott. In Liedekerke zou dat volgens hem niet het geval geweest zijn. Bott "had het gevoel" dat daar getracht werd anderstalige kinderen te weren. Bovendien is in de praktijk nog geen enkel kind de toegang tot een speelplein geweigerd, klinkt het nog. (Lotte Beckers)

Aucun commentaire: