jeudi 21 août 2008

Brussels for Europe: Masterclasses Brussel voor Europese expats

Europese expats kunnen vanaf november een grondige cursus volgen over het reilen en zeilen in het kosmopolitische Brussel. Op voorstel van de ministers Charles Picqué, Guy Vanhengel en Pascal Smet keurde de Brusselse regering een subsidie goed van 60.000 euro om dit project van beide Brusselse Universiteiten te steunen.

Elk jaar komen er 1500 nieuwkomers naar Brussel om voor Europese instellingen of buitenlandse bedrijven te werken. Zij krijgen vier dagen inleiding in de Europese instellingen. Nu organiseert het Verbindings Bureau in samenwerking met de universiteiten ook een Starters Kit Brussels met een lezing, een wandeling en een cultureel bezoek om hen met de stad te laten kennismaken. Zo’n programma loopt tien keer per jaar.

Maar Brussel is als Europese hoofdstad in volle ontwikkeling, dat betekent meer dan dat de instellingen er hun zetel hebben. De meer dan 30.000 ambtenaren en de meer dan 150.000 internationale expats bepalen mee het gezicht van de stadsontwikkeling. Maar tot nog toe zijn de Europese instellingen niet echt betrokken bij het uitbouwen van een Europese hoofdstad. Vandaar de idee om ook voor leidinggevende ambtenaren Masterclasses over de hoofdstedelijke dynamiek te verzorgen. Dat is het project Brussels for Europe.

Aucun commentaire: