vendredi 29 août 2008

Obama scoort met historische speech


VS-presidentskandidaat Barack Obama accepteerde vannacht in Denver de nominatie van de Democratische partij. De aanwezige Democraten waren het erover eens dat Obama met zijn historische speech in het volle Invesco Field-stadion een voltreffer scoorde.

"In heel Amerika roert er zich iets", zei Obama. "Wat de sceptici nooit begrepen hebben, is dat deze verkiezing niet over mij gaat, maar over u."

Barack Obama is de allereerste zwarte nominee van één van de beide grote Amerikaanse politieke partijen. Hij hield zijn speech op de 45ste verjaardag van de 'I have a dream'-toespraak van Martin Luther King.

Messcherpe uitvallen
In een drie kwartier lange speech die vaardig het midden hield tussen autobiografie, gevleugelde retoriek en harde politiek, viel Obama bij momenten messcherp uit naar zijn Republikeinse tegenstander John McCain.

"Het probleem is niet dat senator McCain niet geeft om de levens van gewone Amerikanen, maar dat hij niets over hun levens wéét", zei Obama. "Waarom zou hij anders zeggen dat je pas rijk bent als je meer dan vijf miljoen dollar per jaar verdient?"

Obama toonde zich opmerkelijk sterk inzake terreur en buitenlands beleid. Dat is een terrein waarop de Republikeinen steevast beter scoren in de peilingen.

"John McCain zegt graag dat hij Osama bin Laden zal volgen tot de poorten van de hel, maar hij kan hem niet eens volgen tot aan de grot waar hij woont", sneerde Obama. "Je verslaat een terreurnetwerk dat in tachtig landen opereert niet door Irak aan te vallen."

Obama vertelde over zijn gemengde afkomst en bescheiden komaf, en legde uit hoe die inhaakt op de economische moeilijkheden die Amerikanen vandaag meemaken.

De speech zorgde voor een ontlading bij de aanwezige Democraten. Die zagen hun hoop bevestigd dat ze met Obama de man gevonden hebben die de Republikeinen kan kloppen na acht jaar Bush. Obama had bij momenten moeite om de spreekkoren stil te krijgen. Veel toeschouwers konden hun tranen niet bedwingen

Aucun commentaire: