samedi 24 janvier 2009

Anciaux: "Elke Vlaming zou arafatsjaal moeten dragen"

"Vandaag zou elke rechtgeaarde Vlaming, elk rechtgeaard mens, een arafatsjaal moeten dragen. Uit solidariteit met elke onderdrukte, uit verbondenheid met iedereen die in gevaar is, voor diegenen die elke dag hun leven riskeren". Dat schrijft Vlaams minister Bert Anciaux op zijn site naar aanleiding van het feit dat De Lijn recent een chauffeur verbood de sjaal nog langer te dragen op straf van ontslag.

De arafatsjaal was volgens Anciaux nooit een agressief of negatief symbool. Door het te verbieden wordt elke drager ten onrechte als potentiële agressieveling gestigmatiseerd. Hij koestert evengoed het Joodse keppeltje.

"Elk symbool dat met warmte en liefde wordt gedragen, is de moeite waard getoond te worden. Niemand hoeft bang te zijn zijn identiteit te uiten. Voor mij zijn die symbolen waardevol. Vol diepgang en idealen. Getuigenissen van inzet en droom. Symbool

COMMENTAIRE DE DIVERCITY
BERT OU LE ROBIN DES BOIS DE L’INTERCULTUREL
Le moins qu’on puisse dire c’est que le Robin des bois de la politique flamande ne laisse personne indifférent. Il a pris fait et cause pour un conducteur de bus stigmatisé par ses chefs pour avoir arboré un foulard de type kefya au volant de son véhicule de service. Tout le monde devrait porter ce genre de foulard a lancé le ministre flamand de la culture grand sponsor de la dynamique interculturelle à Bruxelles. Ceci lui a valu un courrier monstre de pas mois de 735 commentaires de lecteurs du Laatste Nieuws que nous avons eu la curiosité de lire intégralement. Le moins qu’on puisse dire c’est que Bert Anciaux laisse peu de Flamands indifférents et déchaîne les passions les plus diverses. Parmi les rares réactions positives, nous avons choisi quelques échantillons.

QUELQUES MORCEAUX CHOISIS
“Dat iedereen zo'n sjaal moet dragen is natuurlijk bullshit. Maar dat deze sjaal één of ander signaal heeft is dit evenzeer. Twintig jaar geleden liepen hier véél jonge gasten rond met zo'n sjaal en geen haan die erom kraaide. In het xenofobe Vlaanderen anno 2009 ziet men overal spoken en terroristen. Ik heb meer schrik van een vlaamse leeuwenvlag met zwarte nagels die overal getolereerd wordt. Bange blanke man”.

“Er is niet één Belg op twee die weet waarvoor een "arafat" sjaal (Kefiyya) symbool staat. Oorspronkelijk gedragen door de Palestijnse boeren (zwart), Bedoeïnen droegen de rode versie en de feestsjaal was wit. Is later pas door sympathisanten als symbool gebruikt om hun steun te betuigen aan de Palestijnen ten tijde van de stichting van de Israelitische staat. Tegenwoordig staat de sjaal meer symbool om stoer te doen en mee te doen, zonder enig respect voor geschiedenis.”


“De lijn buschauffeurs hebben een bepaalde dresscode die gerespecteerd dient te worden. Als iemand in zijn privé leven een sjaal of wat dan ook draagt is dat zijn zaak. Dat moet niet opgelegd,afgekeurd , of ondersteunt worden door een politieker.”

“Hij heeft gelijk...Je ziet hier toch ook genoeg mensen met de politiek getinte Vlaamse leeuw wapperen”

“Inderdaad je hebt 100% geljk. De meesten hieronder zouden het waarschijnlijk zelfs minder erg vinden dat een Lijn-chauffeur de Hitler groet brengt, dan dat hij een Arafatsjaal draagt. Zo ver is het immers gekomen met dit land(sdeel)tje.”

"Elk symbool dat met warmte en liefde wordt gedragen, is de moeite waard getoond te worden. Niemand hoeft bang te zijn zijn identiteit te uiten. Voor mij zijn die symbolen waardevol. Vol diepgang en idealen. Getuigenissen van inzet en droom." Ik werd nochtans raar bekeken toen ik, na mijn trip in India, met een swastika rond de nek terugkeerde op Zaventem. Nochtans waren de auto's in Delhi vaak met hakenkruisen en Ohm-tekens versierd.”

“Deze sjaal was in mijn jonge jaren al een teken van vrede en hoop en zeker niet van terroristen, maar van een onderdrukt en bezet volk dat opkwam voor zijn vrijheid. Ik vind die reacties de laatste tijd toch wel erg, dus zeggen jullie eigenlijk dat onze verzetsstrijders terroristen waren?? Ah ja toch.. want een verschil is er niet, daar is het zelf nog erger, geen water, geen eten, geen ziekenhuizen, opgesloten zittel al generaties lang”

“Bravo .100%achter meneer Anciaux,iemand die op komt voor de zwakkere, iemand die zijn mening durft te uiten, en niet iemand die achter de hoge pieten loopt”


“Ach komaan seg, wa voor stomme reacties lees ik hier nu weeral seg. 't Is hier altijd zelfde als het over zo dingen gaat. Een beetje verdraagzaamheid kan toch wel?!! En een Arafat-sjaal is idd een symbool voor respect en da laat zien da ge multi-cultureel zijt.. Dus wa is daar in godsnaam mis aan. . 'k Vind da tof dat er toch nog mensen zijn zoals Bert Anciaux die toch verder kijken dan hun neus lang is en zoeken wat de werkelijke betekenis ervan is, enz enz.!”


“Eerlijk gezegd, zo'n 15 jaar geleden had ik ook zo'n sjaal, gecombineerd met een leren jacker en een smalle jeans. Toen was het nog een hot item in het alternatievere milieu... Ze zijn echt warm en gemakkelijk om dragen, maar nu worden ze wel gelinkt aan beelden van fundamentalisme, wat jammer is. Een sjaal blijft toch een sjaal en is nog geen hoofddoek. Onlangs zag ik een buschaufeur met een sjaal van Anderlecht. Dat mag dan weer wel. Neutraliteit in openbaar ambt is dus toch wel relatief.”

“Ik vrees toch dat sommigen de uitspraak van Bert niet (willen?) verstaan hoor.. Hij propageert dus niet de Islam of zo hé. Hij bedoelt gewoon dat niet elke sjaaldrager 'n Islam-terrorist is, en dat het origineel bedoeld was als symbool van warmte.”

Aucun commentaire: