mardi 6 janvier 2009

België in staat van alarm

Volgens de woordvoerder van het crisiscentrum wordt de situatie explosiever door de toenemende betogingen.

Het crisiscentrum van Binnenlandse Zaken heeft gisterenavond een staat van "verhoogde waakzaamheid" in het leven geroepen. Dat is het gevolg van de sterke impact die de Israëlische inval in Gaza op België blijkt te hebben, zo meldt De Morgen vandaag.

"De deelnemers aan de dagelijkse betogingen nemen toe. We merken dat de situatie explosiever wordt", verklaart Peter Mertens, woordvoerder van het crisiscentrum. "Daarom is besloten extra waakzaam te zijn met het oog op de Israëlische en Palestijnse belangen die in ons land spelen."

Crisisoverleg
Concreet betekent dat "de bestaande politie-inzet wordt geheroriënteerd in functie van de dreiging en zo nodig aangevuld."

Vandaag vindt er crisisoverleg plaats met de Antwerpse en Brusselse politiekorpsen om vast te leggen welke belangengroepen extra bescherming moeten krijgen. Het "dreigingsalarm" heeft volgens Mertens in dit stadium niets te maken met enige terreurdreiging, maar veeleer met een dreiging tegen de openbare orde.
(belga HL N)

ANTWERPSE JODEN EN MOSLIMS DOEN OPROEP TOT VERDRAAGZAAMHEID
Open Vld-politicus Hicham El Mzairh naast hoofdredacteur Joods Actueel Michael Freilich

Hoofdredacteur van Joods Actueel Michaël Freilich en islamitisch Open Vld-politicus Hicham El Mzairh doen een gezamenlijke oproep tot vrede en kalmte in Antwerpen naar aanleiding van de recente spanningen in de stad rond het conflict in de Gazastrook.

Ze willen duidelijk maken dat er meer onderlinge overeenkomsten zijn dan verschillen, ondanks de aparte gemeenschappen waarin ze leven. Na de rellen van vorige week woensdag en de recente doodsbedreigingen tegen de joodse gemeenschap, hopen ze dat het conflict in het Midden-Oosten niet naar de Scheldestad geïmporteerd wordt.

"Allebei Antwerpenaars, Vlamingen en Belgen"
"Wij zijn allebei Antwerpenaars, Vlamingen en Belgen", schrijven Freilich en El Mzairh in een gezamenlijk persbericht. "In een open samenleving moeten verschillende gedachten en meningen vrij kunnen geuit worden zonder dat dit aanleiding geeft tot geweld of intimidaties." De auteurs van de oproep erkennen dat ze verschillende meningen hebben over het conflict tussen Israël en Palestina, maar dat moet volgens hen ook kunnen in een democratische samenleving.

Volgens de prominente vertegenwoordigers van zowel de joodse als de moslimgemeenschap in Antwerpen is het belangrijk dat dat de goede relaties tussen beide bevolkingsgemeenschappen blijven bestaan. Bepaalde organisaties zoals de Arabisch Europese Liga (AEL) mogen daar geen negatieve invloed op hebben, luidt het.

Demonstratie joodse gemeenschap
Het signaal dat ze nu samen geven, wordt door Freilich en El Mzairh beschouwd als een teken van goede wil met een grote symbolische waarde. Ze hopen dat mensen uit hun gemeenschappen zich erbij aansluiten en beseffen dat de problemen in het Midden-Oosten niet in Antwerpen moeten uitgevochten worden.

Komende zondag houdt het forum van de joodse gemeenschap in Antwerpen een manifestatie omtrent de kwestie in de Gazastrook. Het Antwerpse stadsbestuur gaat met de organisatie afspraken maken om alles in goede banen te leiden, en zal de betoging zo goed als zeker toelaten. (belga/mvdb)

COMMENTAIRE DE DIVERCITY
Tout semble indiquer que les tensions israélo arabes sont bel et bien en train de se transposer sur le territoire belge avec toutes les conséquences que cela laisse supposer. L’appel au calme commun lancé par Hicham El Mzairh (VLD) et du rédacteur du “Joods Actueel” Michael Freilich témoigne d’une prise de conscience de la gravité de la situation, espérons qu’il sera entendu.

Aucun commentaire: