vendredi 30 janvier 2009

Caroline Gennez: "Sp.a blijft achter Bert Anciaux staan"

Gennez neemt afstand van Anciaux's uitspraken maar blijft achter haar nieuwkomer staan.
De sp.a blijft achter haar Vlaams minister Bert Anciaux staan, zegt de woordvoerder van sp.a-voorzitster Caroline Gennez. Anciaux kreeg de voorbije dagen felle kritiek op zijn uitspraken over Gaza en Dendermonde. In een brief aan het Forum der Joodse Organisaties stelt Gennez wel: "De tragische feiten die zich voordeden in Dendermonde en het Israëlische optreden in Gaza hebben niets met elkaar te maken".

Vergelijking Dendermonde met Gaza
Na de steekpartij in Dendermonde vergeleek Anciaux op zijn weblog het leed van de kinderen in de crèche van Dendermonde met het lot van Palestijnse kinderen in Gaza. "Hier gaat het over 15 slachtoffers van wie 14 kindjes. Het choqueert ons allemaal. Ik moest ook denken aan de honderden dode kinderen in de Gazastrook, ook bewust door een agressor omgebracht en zonder dat die agressor opgepakt werd".

Scherpe kritiek
Die uitspraken van Anciaux zorgden voor ongenoegen bij de Joodse gemeenschap en een fel debat in het Vlaams parlement. Ook Vlaams minister-president Kris Peeters zou verveeld zitten met de zaak. Hij heeft vrijdag een gesprek met de sp.a-minister. Intussen heeft ook de federale regering afstand genomen van de bewuste uitspraken.
Ook volgens Gennez hebben de tragische feiten van Dendermonde niets te maken met het Israëlische optreden in Gaza. Dat schrijft Gennez in een brief aan het Forum voor Joodse Organisaties.

Afstand nemen van uitspraken Anciaux
In die brief herhaalt Gennez vooral het standpunt van de sp.a met betrekking tot het Israëlische optreden in Gaza. De partij veroordeelt "elke vorm van geweld", zowel van de beschietingen van Hamas, als het "disproportionele geweld" van Israël. Met haar brief lijkt Gennez afstand te nemen van de uitspraken van Anciaux. Maar de sp.a wil Anciaux daarom niet zomaar laten vallen. "We blijven achter Bert staan", klinkt het.
(belga/vsv)

Aucun commentaire: