jeudi 15 janvier 2009

Een hoofdstad in vierhonderd anekdotes

Brussels mengelwerk is een patchwork van korte berichten over de hoofdstad.

Brussel - Francis Dannemark en Roel Jacobs sloegen de handen in elkaar voor een boek dat anekdotes over de hoofdstad aan elkaar rijgt. Een geva rieerd beeld van een geva rieerde stad.
"Brabant kent twee steden van omvang. Alfabetisch: Antwerpen en Brussel. De eerste heeft een Romeinse soldaat als symbool die de hand van een reus afhakt. De tweede: een klein ventje dat pist." Voor publicist Roel Jacobs is dat Brussel ten voeten uit. Een stad die het niet moet hebben van de grote woorden. Een stad waar nooit één iemand alleen gelijk heeft. "En wie dat niet begrijpt, zal deze stad nooit kunnen besturen," zegt Jacobs.
Als Jacobs aan het vertellen gaat, dan is er geen speld meer tussen te krijgen. Dat moet ook uitgever Francis Dannemark zijn opgevallen, die Jacobs vroeg om mee te werken aan een boek voor de twintigste verjaardag van het Brussels Gewest. Brussels mengelwerk/Miscellanées bruxelloises is een patchwork van korte berichten over de hoofdstad, een archivering van het collectieve geheugen van de Brusselaar. Over Jean-Claude Van Damme, Hugo Claus en Toots Thielemans, maar net zo goed over de gewone Brusselaar, over het weer in de hoofdstad, het gemiddelde inkomen of het recept van kipkap.
Het zijn beknopte stukjes, gelukkig niet gerangschikt van a tot z want dat hebben we nu onderhand wel gehad. Kort was een bewuste keuze. "In deze tijden van zapcultuur – 'Ze lezen niet meer hé, mijnheer' – is zoiets welgekomen," zegt Jacobs.
Het boek is tweezijdig-tweetalig. Binnenin liet Dannemark ruimte voor foto's van de Fransman Anthony Berthaud. Die nam de tram door Brussel en schoot polaroidjes van achter glas, snapshots van Brussel-op-heterdaad-betrapt in een fotoformaat dat vorig jaar roemloos aan zijn einde kwam.
Brussels mengelwerk/Miscellanées bruxelloises is leuk voor wie net in Brussel komt wonen. Maar ook doorgewinterde Brusselaars kunnen hun hart ophalen aan de meer dan vierhonderd anekdotes en verhaaltjes. Alleen jammer misschien dat een paar politici zich met citaten in het boek hebben weten te wringen. Dat maakt het boek een stuk minder tijdloos.

Brussels mengelwerk/Miscellanées bruxelloises (uitg. Le Castor Astral/'Escales des Lettres', 160 + 160 blz., 15 euro) bevat bijdragen van onder anderen Roel Jacobs, Frank De Crits, Geert van Istendael, Francis Dannemark, Jacques De Decker en Jean-Baptiste Baronian

Aucun commentaire: