dimanche 25 janvier 2009

Geëmotioneerde Ahidar is terug uit Gazastrook

© Beeld uit reportage tvbrussel
Brussel - Sinds enkele dagen is Brussels parlementslid Fouad Ahidar (SP.A) terug uit Gaza. Hij bracht samen met andere Europese politici en artsen hulpgoederen naar de Gazastrook om de Palestijnse bevolking te helpen tijdens het offensief van Israël.

Op zondag 11 december vertrok Ahidar richting Gaza op humanitaire missie met de pro-Palestijnse internationale politieke organisatie Free Gaza Movement. De delegatie had twee pogingen nodig om in Gaza te geraken.

De delegatieleden probeerden het eerst per boot vanuit Cyprus, maar die tocht moesten ze staken na technische problemen met hun schip. Het was sowieso weinig waarschijnlijk dat ze er op die manier zouden geraken. De Israëlische zeemacht had de delegatie eerder al laten weten dat de kust van Gaza verboden gebied was.

Een tweede poging over land lukte wel. Tijdens het dagelijkse staakt-het-vuren van drie uur slaagde de delegatie erin om Gaza binnen te trekken. Ze hadden onder andere dekens, melk en bloem bij om de Palestijnse bevolking te helpen.

Ahidar is sinds enkele dagen terug en is zeer aangedaan door hetgeen hij er gezien heeft. "De generatie daar zegt geen problemen met Europa te hebben. Ze hebben vijf buurlanden die niets gedaan hebben. Als zelfs zij niet bewegen, waarom zou Europa dan iets doen, is de redenering. Maar ze vragen ons wel om hen niet aan hun lot over te laten. De mensen zijn blij met de hulp, maar voegen er aan toe dat ze vooral hun vrijheid nodig hebben."

COMMENTAIRE DEDIVERCITY

Fouad Ahidar, un proche de Bert Anciaux rentre de Gaza, très affecté par la détresse humaine qu’il y a obsrvé pendant son bref séjour là-bas dans le cadre d’une mission humanitaire internationale chargée notamment d’acheminer des vivres. Les Gazaiens ont exprimé leur gratitude pour cette aide mais ils lui ont fait savoir que c’était de liberté qu’ils avaient le plus besoin. On peut imaginer que les prises de position de Anciaux sur le «foulard d’Arafat» ne sont pas tout à fait étrangères à l’émotion de son ami Fouad Ahidar.

Aucun commentaire: