dimanche 11 janvier 2009

"Houding Vlaamse regering rond B-H-V is stommiteit"

Brussels minister-president Charles Picqué (PS) vindt het een "stommiteit" dat de Vlaamse regering niet wil deelnemen aan de werkgroep over B-H-V. Dat verklaarde hij zondag op de Franstalige openbare omroep RTBF. Picqué zei nog niet bevestigd te hebben dat hij de Brusselse PS lijst trekt bij de regionale verkiezingen in juni. "Dat hangt af van het programma. Ik wil niet de beheerder van de kwetsbaarheid zijn", verklaarde hij.

Picqué is naar eigen zeggen niet "a priori" kandidaat voor zijn eigen opvolging. Hij wil best aan het hoofd van het Brussels gewest blijven indien het gewest over bijkomende middelen kan beschikken. "Het stuit me tegen de borst dat ik na 20 jaar nog steeds de noodzakelijke middelen moet vragen om Brussel te laten functioneren en altijd de rol van Brussel in de welvaart van het land moet rechtvaardigen", aldus nog Charles Picqué.

"Kris Peeters zet zich zelf kem"
De Brusselse regeringsleider vond het een stommiteit dat de Vlaamse regering niet wil deelnemen aan de werkgroep over B-H-V die in het Overlegcomité zal worden opgericht. "Indien men een grote staatshervorming wil, moet men dat in goede omstandigheden doen. Kris Peeters heeft zichzelf klemgezet door resultaten te beloven en realiseert zich nu dat men niets bereikt door enkel te onderhandelen op basis van wat Vlaanderen wil", aldus Charles Picqué. De houding van de Vlaamse regering ziet hij als een gevolg van een interne afrekening binnen CD&V.

Volgens Picqué zou de benoeming van de drie Franstalige burgemeesters door de Vlaamse regering een teken van goede wil zijn. "Ik begrijp niet wat er in Vlaanderen gebeurt en ik denk dat het niet beter zal worden, als ik zie wat het resultaat kan zijn van de volgende verkiezingen", gaf hij nog toe.

Wat de B-H-V-werkgroep die vrijdag binnen het overlegcomité wordt opgericht betreft, is vanuit verschillende bronnen te horen dat de vijf meerderheidspartijen overeenkwamen tijdens de korte formatiegesprekken dat de werkgroep bevolkt zou worden door parlementsleden. Van een vertegenwoordiging van de Vlaamse regering is naar verluidt nooit sprake geweest. (belga/mvdb)

COMMENTAIRE DE DIVERCITY
Charles III ne semble pas désireux de devenir un jour Charles IV. Serait-il tenté de jeter l'éponge?

Aucun commentaire: