dimanche 11 janvier 2009

Massa betogers tegen Israëlisch geweld

Betoging tegen geweld in Gaza op de centrale lanen © tvb

Brussel-Stad - In het centrum van Brussel hebben 20.000 tot 30.000 mensen gedemonstreerd tegen het geweld van Israël in Gaza. De demonstratie gaat uit van een zestigtal organisaties uit de Derde Wereldbeweging, de vakbonden en de culturele wereld. De meeste betogers waren allochtonen. Voor de betoging liep een groep heethoofden, die niemand onder controle had.
De betogers eisten de onmiddellijke stopzetting van het geweld tegen Palestijnse burgers en vragen ook de opschorting van de akkoorden tussen de Europese Unie en Israël.
De betoging begon om 14 uur aan het Zuidstation en ging langs de Lemonnierlaan en de Anspachlaan naar het Noordstation, maar ook uit de andere richting kwam een mensenmassa toestromen. Daardoor was er aan de kop heel wat chaos.
Van meet af aan liep een kleine groep oproerkraaiers voor de betoging uit. De organisatoren van de manifestatie hadden voor een aanzienlijke eigen ordedienst gezorgd, maar op de jonge heethoofden, hadden ze weinig greep.
Bij afloop van de betoging kwam het tot lichte relletjes met deze jongeren. Ze daagden de politie uit en gooiden met voorwerpen. De politie moest een keer chargeren om de gemoederen tot bedaren te brengen.

Aucun commentaire: