lundi 5 janvier 2009

Mis in Brussels dialect doet kerk vollopen

Pastoor Dirk Vannetelbosch deed de mis in het Brussels dialect © tvb

Jette - Zondag heeft pastoor Dirk Vannetelbosch voor de vijfde keer zijn driekoningenmis in het Brussels dialect voorgedragen. En daar komt naar goede traditie veel volk op af.

De Brusselse mis was een groot succes. Alle stoelen in de kerk waren bezet, en sommige bezoekers moesten zelfs rechtstaan. Toch komen een aantal mensen ook uit nieuwsgierigheid, zegt pastoor Vannetelbosch.

"Er zijn mensen die alleen komen om te horen hoe dat gaat. Maar die worden dan geconfronteerd met een doodgewone eucharistieviering. Die mensen zien we misschien niet meer terug. Maar ik doe het voor onze eigen mensen die elke zondag komen."

De pastoor komt nochtans niet uit Brussel, maar uit Kortenberg. En die tongval horen zijn parochianen elk jaar minder en minder.

COMMENTAAR VAN DIVERCITY
De paroche was boemvol, alle stoele wore bezet. Mo de minse dei zaan kome lestere no de draa keininge mis va de pastuur van Jette da wore ni allemo kattekoppe. Do wore stukskes mecreans en sosjaliste ba dei geere brussels ure en dat er doveu ni veul okkojes ni mi zaan. Den Beulemans es al lank duut en Bossemans en Coppenole uk en dei manne koste gien brussels vloms gelak den Toone vruuger in den taat van de blaablieke papate. En daane moderne Toone, daan kent er just niks van mi za brussels ve de toeriste. Tes gedoon mi de marolle van vruuger, zelfs op d’aa met uurde gin brussels ni mi klappen. De pastuur van de Marolle es oek bekans mi pensjoen. A wet zeker geremplaseit deu ne Polanski of ne zwette ka dei van de Congo. Daane da past da t’vloms terugkomt in Brussel es zoe stoem as Jesus za pjeit, en ‘t was nen eizel. In Brussel kom de just noch zinnekes teige, en veu de rest ballekes. ‘ t Es de kapital va de gruute melanch.

En de melanch moet uuk iet emme !

Aucun commentaire: