vendredi 2 janvier 2009

Studenten vieren oudejaar met asielzoekers

Een deel van de parking deed op oudejaarsavond even dienst als fuifzaal voor de 200 asielzoekers die al meer dan een maand in de parking van de VUB verblijven. © tvbrussel
Etterbeek - In de parking van de Vrije Universiteit Brussel verblijven ondertussen nog steeds zo'n tweehonderd asielzoekers. Om hun zorgen even te vergeten, organiseerden studenten en medewerkers van de universiteit en van de filmschool Rits woensdagavond een oudejaarsfeest.

De asielzoekers verblijven al meer dan een maand in de koude parking van de Vrije Universiteit Brussel en dat is ook enkele studenten niet ontgaan. Ze bouwden een deel van de parking om tot fuifzaal om samen met de asielzoekers oudejaarsavond te vieren. "Dit gebeurt in onze achtertuin op onze eigen VUB-campus," zegt Tim Poelman, student psychologie. "We kunnen hier niet zomaar blind voor blijven." "De mensen zitten hier letterlijk in de koude en we wouden graag samen met hen nieuwjaar vieren," zegt Maaika Santana, onderzoekster aan de Vrije Universiteit Brussel.

Samen met studenten en docenten van de Brusselse filmschool Rits zetten ze zich in om het begin van het nieuwe jaar voor de asielzoekers wat aangenamer te maken. "Het was nodig om even samen met hen iets te drinken, te praten en de miserie even te vergeten," vertelt Jan Devos, docent aan het Rits. "Sommige mensen zitten hier al anderhalve maand met tweehonderd andere mensen samen. Dan kan het al eens moeilijk worden en geraken mensen depressief. Er zijn hier geen medicijnen, geen dokters. Eigenlijk zijn deze mensen vergeten."

Hoop in nieuwe regering
Ondanks het feest gisterenavond, blijven de asielzoekers bezorgd over hun situatie en hopen ze dat het nieuwe jaar daar alvast beterschap in brengt. "Ik hoop dat de nieuwe regering er is voor iedereen en dat ze met een oplo
ssing komen voor alle mensen," zegt Abdessamad Asseddik, woordvoerder van de asielzoekers aan de VUB. "Deze avond kan onze zorgen niet doen vergeten, want we zijn nog steeds hier," voegt een van de asielzoekers eraan toe. "We zouden graag hebben dat de Belgische staat iets doet om ons te regulariseren zodat we uit deze put kunnen geraken."

COMMENTAIRE DE DIVERCITY
La question de la régularisation des sans-papiers est une pierre d’achoppement entre Mesdames Tortelboom (VLD) Arena (PS) et Milquet (CDH). Gageons que le premier qui passe pour être un sage et qui est soucieux de restaurer la « confiance » saura habilement arbitrer ces crêpages de chignon et aboutir à un compromis favorable à ces malheureuxsans abris, sans papiers, sans espoir.

Aucun commentaire: