samedi 24 janvier 2009

Vlaams Belang wil Brussels Gewest afschaffen

Brussel - Het Vlaams Belang wil de Brusselse regering en het Brussels Parlement afschaffen. In de plaats daarvan moet Brussel worden bestuurd door een stadsraad. Dat zei de Filip Dewinter op de promotournee van Vlaams Belang in de aanloop van de verkiezingen. Maar Brussels lijsttrekker Johan Demol ziet zo'n stadsraad niet zitten.
Het Vlaams Belang toert in aanloop van de verkiezingen rond in de Vlaamse provincies en doet nu ook Brussel aan. De partij droomt nog steeds van een onafhankelijk Vlaanderen met Brussel als tweetalige hoofdstad. Het Belang ziet Brussel niet langer als een derde gewest en wil de Brusselse regering en het parlement afschaffen.
"Wij willen een sterk Brussel als hoofdstad van Vlaanderen, met een stadraad en een stadbestuur, en als het kan een rechtstreeks verkozen burgemeester." zegt Filip Dewinter.
Maar Johan Demol, die de Brusselse lijst trekt bij de regionale verkiezingen in juni, is het hier niet mee eens. "Ik sta geïsoleerd binnen de partij, maar in mijn ogen moet Brussel zijn regering behouden, zoals in Berlijn of Wenen," aldus Demol.
De laatste peilingen zien er slecht uit voor het Vlaams Belang. Ze zouden heel wat stemmen verliezen aan Lijst Dedecker. "Wij kunnen maar één ding doen," vindt Demol, "en dat is de aandacht trekken op de problemen in Brussel. Er is enorm veel onveiligheid en verloedering. En er is een vlucht van bewoners en bedrijven uit Brussel. Wij moeten ons voorstellen als degenen die de problemen gaan oplossen."
Wie in Brussel de lijst voor het Vlaams Parlement trekt, wil Vlaams Belang nog niet kwijt. Parlementsleden Erik Arckens en Greet Van Linter zouden een prominente plaats krijg.

Aucun commentaire: