samedi 3 janvier 2009

Wikipedia haalt vier miljoen aan donaties op

De stichting die Wikipedia beheert, de populaire online encyclopedie, heeft in 2008 zes miljoen dollar (bijna vier miljoen euro) opgehaald aan donaties en daarmee haar doel bereikt. Het geld is bedoeld om de software van Wikipedia te verbeteren, evenals de servers, om het bezoek aan de site beter te verzorgen.

Oproep stichter
De meeste donaties kwamen binnen nadat de stichter van de website, Jimmy Wales, in december een oproep tot steun had geplaatst. In acht dagen tijd brachten vijftigduizend donateurs twee miljoen dollar bijeen, waarmee het totaal aantal donateurs opliep tot 125.000.

Geen advertenties
Omdat de stichting uit principe geen advertenties op de site plaatst is ze toegewezen op donaties. Sinds de stichting van de site in 2001 zijn de inkomsten flink toegenomen. Twee jaar geleden werd nog 1,3 miljoen dollar binnengehaald, vorig jaar 2,2 miljoen. Wikipedia is een van de tien meest bezochte websites ter wereld.
(novum/gb)

COMMENTAAR VAN DIVERCITY
“INTERNET IS GEEN BRON!”

Tien jaar geleden schreef mijn dochter haar eindstudie scriptie. Zij verwees duchtig naar internetbronnen. Commentaar van de prof: “leuk maar denk erom: internet is geen bron”.

Ik neem aan dat de heer professor vandaag uiteraard meer tijd op zijn pc besteedt dan in de Koninklijke bibliotheek. The times are achanging!

Er wordt wel eens gefluisterd dat je Wikipedia liever niet al te blind vertrouwt. Onze persoonlijke ervaring spreekt dat tegen. Maar ja wij zijn maar een amateurjoernalist, een zondagsblogger, een vieze generalist, een “stukske” autodidact die in niets gespecialiseerd is.

Alleszins verheugt het ons dat Wikipedia fondsen en giften krijgt om nog efficiënter te worden.

Aucun commentaire: