vendredi 27 février 2009

Iconen uit papier

Ill.: Lizz Wright © Cédric De Lievre

Brussel-Stad - In Café Congo presenteert de Brusselse kunstenaar Cédric De Lievre (1970) een reeks portretten van jazzzangeressen. Het zijn collages waarin hij verschillende technieken combineert: tekening en acrylverf gaan hand in hand met vele lagen van papier – bedrukt of onbedrukt.

Eind jaren 1990 begon De Lievre te tekenen op groot formaat: abstracte vormen in Oost-Indische inkt of balpen van steeds twee bij anderhalve meter. Het is het begin van zijn vormenstudie, een persoonlijk onderzoek naar de mogelijkheden van werken met en op papier. De Lievre schippert vandaag tussen portrettekening en collage: hij schetst met kalligrafische precisie de contouren van een gezicht of profiel, zonder hun natuurlijke schaduw. Die vult hij namelijk in met verf, alsook met verschillende soorten papier: van egale tinten over restjes verpakkingsmateriaal tot fel bedrukt (behang?)papier.

Die technieken komen samen in de reeks iconen die vandaag in Café Congo te zien is. Het zijn vrouwen uit vervlogen tijden, waaronder Ella Fitzgerald en Nina Simone. Maar ook levende sterren als Sade en Lizz Wright sieren de muren van de bar. De geportretteerde figuren hebben één ding met elkaar gemeen: van dichtbij of veraf hebben ze allen te maken met jazz; een grote passie van de kunstenaar. De Lievre krijgt overigens goede reacties uit jazzkringen. Zo reizen zijn collagetekeningen deze zomer wellicht naar het fameuze Festival International de Jazz de Montréal.
(Brussel deze Week)

Cédric De Lievre - 4 > 27.3.2009 Ma > vr 11 > 20.00 - Koninklijke Vlaamse Schouwburg Arduinkaai 7,1000 Brussel - 02-210.11.12, tickets@kvs.be
Gratis

Aucun commentaire: