mercredi 4 février 2009

Merkel wil dat paus kleur bekent

Angela Merkel en paus Benedictus XVI in 2006. De Standaard
BERLIJN - De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft paus Benedictus XVI verzocht om een 'zeer duidelijke' afwijzing van holocaustontkenningen. Merkels zeldzame, publieke verzoek volgt op de rehabilitatie door het Vaticaan van bisschop Richard Williamson, een notoir holocaustontkenner.
Merkel vindt dat het Vaticaan niet genoeg opheldering heeft gegeven. Benedictus betuigde vorige week zijn 'volledige en onbetwistbare solidariteit' met de joden en waarschuwde tegen ontkenning van de Holocaust of Shoah.

Maar verscheidene toonaangevende Duitse bisschoppen hebben intussen gezegd zijn besluit tot rehabilitatie van de aartsconservatieve Williamson te betreuren. Ze pleiten voor de intrekking ervan.

Het Vaticaan reageerde snel. Woordvoerder Federico Lombardi stelde dat de opvattingen van de paus over de kwestie 'zeer duidelijk zijn geuit'. Tegelijkertijd noemde hij de rehabilitatie 'onherroepelijk'.

De vicepresident van de Amerikaanse vereniging van Holocaustoverlevenden en hun nazaten, Elan Steinberg, noemde Merkels oproep opmerkelijk. 'Als de Duitse bondskanselier een in Duitsland geboren paus de les leest is dat een buitengewone boodschap.'

De paus diende, als Joseph Ratzinger, korte tijd bij de Hitlerjeugd. Hij heeft beklemtoond dat de rehabilitatie van Williamson louter bedoeld is om een kerkelijk schisma te repareren.

Williamson werd zo'n twintig jaar geleden zonder pauselijke instemming gewijd door de conservatieve aartsbisschop Marcel Lefebvre. Hij werd daarna samen met drie bisschoppen uit de kerk gestoten.

Aucun commentaire: