mardi 24 février 2009

Picqué: 'Meer blauw op tram, bus en metro'

Brussels Minister-president Charles Picqué © Beeld uit reportage tvbrussel

Brussel - Brussels minister-president Charles Picqué (PS) wil meer politie op het openbaar vervoer in Brussel. Dat zegt hij vandaag in een interview met de krant Metro. Hij vraagt de federale overheid de extra kosten op zich te nemen, want volgens Picqué gaat het niet alleen om de veiligheid van de Brusselaars, maar ook om die van de 350.000 pendelaars die er werken.

"De afgelopen jaren is het aantal gewapende diefstallen in Brussel enorm gestegen," zegt Picqué in een interview met de krant. Bovendien gebeuren veel van de delicten op het openbaar vervoer. In het jaar 2007 waren dat er dagelijks gemiddeld zo'n 35.

De minister-president pleit daarom voor meer politie-aanwezigheid in de stations en wil daarbij beroep doen op de federale politie. Hij zou federaal minister van Binnenlandse Zaken Guido De Padt (Open VLD) hierover al informeel gesproken hebben.

Daarnaast stelt Picqué voor een apart 'veiligheidsfonds' op te richten voor meer veiligheid in Brussel. Ook daarvoor verwacht hij steun vanuit de federale kas: "Het gaat niet alleen om de veiligheid van de Brusselaars, maar ook om die van de 350.000 pendelaars die er overdag komen werken."

Tot slot wil de Brusselse minister-president een kenniscentrum voor criminaliteitspreventie oprichten om de criminaliteit grondig aan te pakken. Het centrum moet de kleine en grote misdaad in de stad in kaart brengen en gegevens over het profiel van de delinquenten verzamelen."Deze gegevens zijn onmisbaar als we de criminaliteit op het openbaar vervoer willen bestuderen," dixit Picqué.
(Brussel deze Week)

Aucun commentaire: