samedi 21 mars 2009

Brussel zoals het is (voor thirtysomethings)

Lotte Heijtenis speelt Jes © VTM

Brussel - Eind deze maand begint op VTM de fictiereeks 'Jes!'. Die speelt zich niet af in een Gents politiekantoor, een Antwerpse loft of een Limburgse boomgaard, maar integraal in Brussel.

Jes! wordt aangekondigd als een "humoristische, levenslustige en eigentijdse serie" over het leven zoals het is in Brussel, voor dertigers die eindelijk eens keuzes moeten gaan maken in het leven. De titelrol wordt gespeeld door Lotte Heijtenis, die eerder onder meer bij Laika en de KVS acteerde, en die de rol van Charlotte speelde in De smaak van de Keyser.

Als Jes' vriendje in Sjanghai gaat werken, kiest zij voor een singlebestaan in Brussel waar ook haar zus Michelle (Kadèr Gürbüz), taxichauffeur John (Johan Heldenbergh), proDeo-advocaat Luc (Koen De Graeve), kunstenares Sofia (Pascale Platel) en haar onderbuur Felix (Wouter Hendrickx) wonen. Geen Brusselse acteurs dus in de hoofdrollen, wel veel herkenbare Brusselse locaties zoals Het Ivoren Aapje, Walvis of Café Central.

Het idee en het initiatief komen van de Brusselse regisseurs Kaat Beels en Nathalie Basteyns, die samen met Helke Smet het scenario uitschreven. Ze draaiden een trailer, waarmee ze vervolgens naar het productiehuis Eyeworks van Erwin Provoost stapten, de producent van onder meer De zaak Alzheimer, Flikken en Brussels by night, die het verkocht kreeg aan VTM. Beels en Basteyns beleefden naar eigen zeggen veel voldoening aan het project. "Filmen in Antwerpen en Gent gaat vlotter, maar Brussel is visueel veel interessanter. Het is geen reeks over de Brusselse problemen, maar ook geen promotiefilm voor Brussel: we tonen de stad zoals ze is, met haar goede en slechte kanten."

Dat er tussen de hoofdstedelijke geneugten in cafés en musea ook weleens een overval of een krottig appartement in beeld komt, weerhield Vlaams minister voor Brussel Bert Anciaux (SP.A) er niet van de productie te steunen met 295.000 euro, of twaalf procent van het totale productiebedrag. In samenwerking met Onthaal en Promotie Brussel komen er acties en een website rond de serie.

Jes!, vanaf woensdag 25 maart om 21.40 uur op VTM
(Brussel Deze Week)

COMMENTAIRE DE DIVERCITY
Ca y est la Flandre s’intéresse à nouveau à Bruxelles. VTM lance une série télévisée sur la capitale de la Flandre qui est aussi celle de la Belgique , ce qu’elle préfère oublier et de l’Europe. Une grande nouvelle.
Seul Bert Anciaux, ministre de la culture flamande et grand sponsor de l’interculturel bruxellois et Pascal Smet soutiennent Bruxelles à fond et sans réserve. Puissent les francophones en prendre conscience !

Aucun commentaire: