mercredi 18 mars 2009

Crimineel

Yves Desmet

In Afrika sterven jaarlijks 2 miljoen mensen aan aids. Wat zeg je dan als kerkleider wanneer je voor het eerst op bezoek gaat in dat continent? Je zegt: "Het aidsprobleem kan niet worden opgelost door het uitdelen van voorbehoedsmiddelen. Integendeel: het gebruik van voorbehoedsmiddelen maakt het probleem nog erger."

Het behoort tot het mysterie van de kerk dat mannen die vrijwillig afstand doen van hun seksualiteit het toch niet kunnen laten die van anderen te onderwerpen aan regels. Zelfs al heeft de stichter van hun geloof, Jezus Christus zelf, het in de hele Bijbel met geen woord over wat dan wel een christelijke seksualiteitsbeleving zou moeten zijn.

Maar goed, iedereen heeft recht op zijn standpunt. Alleen kun je je de vraag stellen of zo'n mening wel gepast is in een continent waar 25 miljoen mensen besmet zijn met hiv, het virus dat aids veroorzaakt. Dat is zowat twee derde van het aantal seropositieven ter wereld. De mening van de paus gaat bovendien regelrecht in tegen iedere wetenschappelijke bevinding en ondergraaft de moeizame inspanningen van gezondheidsorganisaties om de aidsepidemie in te perken, via campagnes waarin net dat condoomgebruik gepropageerd wordt.

Op zo'n moment is zo'n uitspraak geen mening meer, maar het actief aanzetten tot risicogedrag dat dodelijk kan aflopen. Het is actieve medeplichtigheid aan de verspreiding van een virale massaslachting en het mag dus zonder enige overdrijving crimineel genoemd worden.

Westerse gelovigen trekken zich al jarenlang niets meer aan van de bedvoorschriften die ze van hun roomse kerkvader krijgen, maar jonge mensen in een continent waar het onderwijs niet echt van wereldniveau is, zijn wel makkeijker te beïnvloeden. Het is gewoonweg schandelijk om deze jongeren onbeschermd de dood in te drijven, want dat is het enige praktische gevolg van deze uitspraken.

Een paus die er weinig problemen mee heeft om bisschoppen terug in de kerk te halen die schaamteloos de Holocaust ontkennen en die nu zelf actief meewerkt aan de verspreiding van een medische massavernietiging van menselijk leven. Allemaal in een instituut dat zegt de enige bewaarder van de naastenliefde te zijn.

COMMENTAIRE DE DIVERCITY
De deux choses une : ou bien Joseph Ratzinger souffre de démence sénile ou bien le pape bavarois est un provocateur né. Nous sommes enclins à privilégier la thèse de la provocation permanente. En effet comment ne pas voir une nouvelle provocation dans sa condamnation du préservatif en faveur de l’abstinence pure et simple dans un continent qui compte 25 millions de séropositifs et où des millions d’enfants meurent du sida chaque année. C’est un camouflet à l’égard des organismes de santé et des ong qui prônent l’usage systématique et privilégié du préservatif.
Décidément la morale vaticane prêchée par le pape se fonde sur des valeurs qui contredisent l’éthique.

Aucun commentaire: