vendredi 13 mars 2009

Cyclocity wordt 'Villo' en breidt fors uit

Brussel - Het fietsverhuursysteem in Brussel heet voortaan 'Villo'. De naam is een samentrekking van het Franse woord 'ville' en 'velo', dat ook in het Nederlands bestaat. Vandaag wordt de vernieuwde en uitgebreide versie voorgesteld.

In september 2006 startte de stad Brussel met het fietsverhuursysteem Cyclocity: 250 fietsen verspreid over 23 standplaatsen in Brussel-Stad. Het systeem oogstte echter niet het verhoopte succes. De omslachtige procedure om een fiets te huren, het gewicht van de huurfietsen en het feit dat ze enkel binnen de vijfhoek beschikbaar waren, zaten daar wellicht voor iets tussen.

Het systeem wordt nu volledig herzien en fors uitgebreid. De nieuwe fietsen zijn lichter, soepeler, hebben geen volle banden meer, zijn voorzien van zeven versnellingen en zijn erg goed zichtbaar.

In een eerste fase moeten er 2.500 huurfietsen beschikbaar zijn, verspreid over 180 stations in het hele Gewest. In een tweede fase komen er nog eens 2.500 fietsen bij. Er zal over het hele Gewest om de 400 meter een fietsenstalling komen en het eerste half uur fietsverhuur is gratis.

De kosten van het project zijn niet voor het Gewest, maar voor uitbater JC Decaux, die zijn inkomsten haalt uit reclame.

Villo zal vanaf mei beschikbaar zijn. Dan vindt in Brussel Velo-city plaats, de belangrijkste internationale conferentie wat betreft fietsbeleid.
(Brussel deze Week)

Aucun commentaire: