mercredi 18 mars 2009

Dubbel zoveel schuldenaars bij Brussels OCMW

Brussel-Stad - Op vijf jaar tijd is het aantal gezinnen dat in schuldbemiddeling zit verdubbeld, zo blijkt uit cijfers van het Brusselse OCMW. Heel wat mensen raken in de problemen omdat ze onder andere hun elektriciteitsfactuur niet kunnen betalen.

In 2003 deden zo'n 400 gezinnen een beroep op schuldbemiddeling, vorig jaar waren dat er al meer dan 800. Of de toename een gevolg van de crisis is, durven ze bij de schuldbemiddelingsdienst niet zeggen. De dienst wordt de laatste tijd wel overspoeld met aanvragen. "Door die toevloed zitten we nu met wachtlijsten. Iemand die vandaag aanklopt, moet al snel twee maanden wachten voordat hij een afspraak krijgt," zegt Jan Willems van de schuldbemiddelingsdienst van het OCMW Brussel. "En dat fenomeen doet zich niet alleen voor bij ons, maar bij alle diensten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest."

Volgens het Brusselse OCMW zit de vrijmaking van de elektriciteitsmarkt daar voor iets tussen. Het aantal mensen dat op een lijst van klanten met betalingsproblemen staat bij een energieleverancier, is op één jaar tijd verdubbeld. "Tussen 2007 en 2008 is hun aantal van 6.000 naar 12.000 gegaan," zegt Willems. "We stellen ons dan ook vragen bij de liberalisering. Er staan nu al zoveel mensen op de lijst van wanbetalers, dat het onbestuurbaar geworden is. In onze ogen is dat een ernstig teken aan de wand dat er ergens iets misloopt."

De dienst schuldbemiddeling schiet gezinnen die problemen hebben te hulp met leningen of een afbetalingsplan. De meeste schulden waarmee mensen bij zo'n dienst terechtkomen, zijn te wijten aan overmatige consumptiekredieten, maar ook onbetaalde ziekenhuiskosten, belastingschulden, werkloosheid en echtscheidingen kunnen mensen de das omdoen. De hoge huurprijzen in Brussel spelen eveneens een rol in de toename van gezinnen die een beroep doen op schuldbemiddeling.

Het cliché dat mensen met schulden OCMW-klanten zijn, klopt niet. Willems: "Zo'n 70 procent van de mensen die hier over de vloer komen, waren tot dan niet gekend bij het OCMW."

COMMENTAIRE DE DIVERCITY
Le nombre des allocataires sociaux demandant une médiation de dettes auprès du CPAS de Bruxelles ne cesse d’augmenter. C’est bien la preuve s’il en fallait que les pauvres ne cessent de s’appauvrir et de s’endetter. C’est bien le drame de la capitale et des mégapoles en général. La crise avec son cortège d’inconvénient à au moins cet avantage : nous apprendre à réfléchir, à penser et surtout à vivre radicalement autrement.

Aucun commentaire: