lundi 30 mars 2009

Jonge Leeuwen: de meiden van Halal

H(foto © Thomas Legreve) (Humo)

'Als je me zou dwingen mijn hoofddoek af te doen: dán zou ik me onderdrukt voelen'
Twee jaar lang gingen 'De meiden van halal' - Esmaa (29), Jihad (25) en Hajar (20) Alariachi - gesluierd en wel op de Nederlandse televisie de discussie aan met alles dat haaks staat op de islam: homo's, extreemrechts, pornoschrijfsters... Niets staat los van hun geloof. Ook in de vliegtuigcrash van 26 februari zien ze de hand van hun God. Twee van de drie zussen stortten die dag met het toestel van Turkish Airlines neer in de akkers naast Schiphol. Ze overleefden het, mankeerden praktisch niks, en voelden zich vooral wakker geschud.

En dat heeft Filip Dewinter vorige week in 'Phara' geweten. De meiden gingen hem daar met hun franke Hollandse mond onverschrokken te lijf. Ze droegen een hoofddoek, ja, maar leken ze hem onderdrukt? Dewinter wist zich even geen raad, tot het publiek joelend zijn kant koos.
Jihad Alariachi «Daar ben ik vooral van geschrokken, van de reacties in de zaal. Kennelijk is die Dewinter niet gewoon een gek die maar wat roept, maar zijn veel mensen het echt met hem eens. Nu, hij zegt dat hij de Koran niet wil verbieden. Daarin is hij al gematigder dan Geert Wilders.»
Esmaa Alariachi «En hij gaat tenminste met ons in gesprek. We hebben Geert Wilders al een paar keer uitgenodigd om met ons in debat te gaan, maar hij weigert dat consequent.
»Dewinter draaft wel door. Wilders maakt alleen puur politieke statements. Dewinter schrijft ook boeken die alleen maar over moslims gaan, hij lijkt wel een hele antimoslimbeweging te willen opzetten. In die zin vind ik hem erger.»
Jihad «Hij komt ook steeds met feitelijke onwaarheden en met citaten uit de Koran die je onmogelijk op zijn manier kan interpreteren. Bijvoorbeeld: 'Dood de ongelovige.' Natuurlijk klinkt dat luguber als ik die zin er zo sec uitneem, maar dat vers komt natuurlijk uit een verháál. De profeet en andere moslims werden lange tijd vernederd door ongelovigen. Die deden hen kwaad, sloegen en mishandelen hen zonder dat de profeet iets mocht terugdoen. Hij moest gewoon incasseren en incasseren. Totdat God dat vers - 'Dood de ongelovige' - openbaarde. Daarmee wordt dus eigenlijk gewoon gezegd: nu mag je jezelf verdedigen. Meer niet.
»Dewinter liegt dus niet. Die zin staat er.»
Esmaa «Alleen geeft hij er zijn eigen twist aan en zegt: de Koran is een license to kill. Maar in de Bijbel staat bijvoorbeeld: 'Oog om oog, tand om tand.' Christenen zouden het ook niet leuk vinden als iemand anders daarvan de essentie van hun geloof zou maken.»

Aucun commentaire: