vendredi 27 mars 2009

KlaraFestival mag niet bij Flageyplein wegens 'te luid'

KlaraFestival © Klara

Elsene - Het ziet ernaar uit dat de gemeente Elsene het KlaraFestival geen toestemming zal geven om openluchtconcertjes te organiseren. Het gemeentebestuur wil geluidsoverlast vermijden. Een PS-feest bij het Flageyplein kan dan weer wel.

De bal ging aan het rollen toen gemeenteraadslid Bianca Debaets (CD&V) in de laatste gemeenteraad interpelleerde over het KlaraFestival. Debaets had van de organisatie van het festival gehoord dat de gemeente geen toestemming wou geven voor de geplande openluchtconcerten op het Heilig-Kruisplein, opzij van het Flageyplein, en ze vroeg aan de burgemeester wat de reden was.

Het KlaraFestival is een festival tussen 28 augustus en 11 september. Het gaat uit van het Festival van Vlaanderen-Brussel, in nauwe samenwerking met Bozar, Flagey en Klara. Naast de gewone klassieke concerten in het Flageygebouw en het Paleis voor Schone Kunsten zijn er dit jaar ook openluchtconcertjes met jazz of klassiek. "Een nieuw concept, bedoeld om mensen die nooit het Flageygebouw of Bozar binnenstappen, toevallige passanten of inwoners van Elsene, in contact te brengen met klassiek en jazz," zegt Sophie Detremmerie van het KlaraFestival. "Normaal gezien vinden de concerten rond tien uur 's avonds plaats. Dat is laat, maar ze duren dan ook maar drie kwartier tot een uur."

Nachtrust
Dat is buiten de gemeente Elsene gerekend. Burgemeester Willy Decourty (PS) argumenteerde tijdens de gemeenteraad, als antwoord op Debaets' interpellatie, dat de vrees voor geluidsoverlast bestaat. "Bovendien," zei hij, "zijn er in die periode al talloze evenementen. We willen de omwonenden ook wat rust gunnen. En als we concerten toelaten die pas om tien uur beginnen, dan lukt dat niet echt."

Zowel Detremmerie als Debaets vindt de argumentatie van de burgemeester bizar: "Een mix van jazz en klassiek, dat is niet de luidste muziek." Detremmerie zegt ook dat de organisatie van het Festival de concerten gerust een uur wil vervroegen. "We proberen alsnog met het gemeentebestuur rond de tafel te gaan zitten. Hopelijk levert het iets op."

Vlaanderen
Tijdens de gemeenteraad wees raadslid Alain Adriaens (Ecolo) Decourty erop dat de PS op 29 maart het Rouge Festival op het Heilig-Kruisplein organiseert. Op die bijeenkomst, een verkiezingsmeeting, zijn optredens gepland; het laatste begint om acht uur 's avonds.

Debaets stelt zich hardop de vraag of geluidsoverlast overigens de echte reden is om de Klara-concerten niet te laten doorgaan. "Misschien struikelen sommige gemeenteraadsleden wel over de naam Festival van Vlaanderen."

Christophe Degreef © Brussel Deze Week
Klarafestival niet op het Flageyplein
door Wuyts Rosita op 26-03-2009 12:12
Hmm, ik dacht vorig jaar gehoor te hebben dat het net de bedoeling was om dat nieuwe plein ook écht te gebruiken, oa voor concerten. "te luid" hangt enkel af van de versterkers die men gebruikt, klassiek en jazz is geen rockconcert. Maar ach, niet getreurd, als Elsene de kans wil missen is dat hun probleem, er zijn nog mooie locaties elders in Brussel om klassieke concerten te organiseren. Zoals vorig jaar bijvoorbeeld in de Ravensteingalerij, of zelfs in de hall van het Zuidstation, of aan het Atomium, de Grote Markt, het Sint Katelijneplein, De Vismarkt, de Nieuwe Graanmart, het Jubelpark enz. enz. De Klaramensen zullen wel een oplossing vinden en de burgemeester, wel, laat die maar in zijn/haar bureau blijven zitten kniezen.
Misschien wordt straks ook het wijkfeest afgeschaft, of mag de djembé wel? van mij wel hoor. Hoe meer culturen, hoe beter, en de Vlaamse hoort daar ook bij.

COMMENTAIRE DE DIVERCITY
KLARA LA DANS LE BABA!
HONTE SUR LE COLLEGE IXELLOIS!
Tous les mélomanes vous le diront Klara (le Musique 3 flamand) est le nec plus ultra de la musique classique ethnique et du jazz. On a même envisagé une fusion entre Klara et Musique 3 qui arrangerait bien la ,Communauté française qui est dans la dèche. Klara organise un Festival musical de grande qualité en août prochain à Flagey. Cerise sir le gâteau ; plusieurs concerts en plein air sont programmés sur la magnifique place Flagey. Une idée de génie pour rapprocher le grand public multicultural du quartier de la grande musique. Super donc. Mais il y a un gros hic. Klara n’a pas tenu compte du collège échevinal qui dit non dans toutes les langues. Ca va déranger les riverains, tout ce bruit, l’horreur ! Les mêmes nains de jardin, Decourty en tête ont programmé un Rouge Feststival le 29 mars avec ont programmé une fête en mars avec meeting électoral, juste avant les élections. Félicitations les gars on va vous retrouver tous au Parlement bruxellois. Youppee.

Aucun commentaire: