lundi 30 mars 2009

Nieuwe peiling: Lijst Dedecker steekt Open Vld voorbij

CD&V blijft in Vlaanderen de grootste partij. Op een grote afstand vechten Lijst Dedecker, Open Vld en Vlaams Belang voor de tweede plaats. Voorlopig trekt LDD aan het langste eind. Dat blijkt uit de laatste peiling van ' La Libre Belgique'. Guy Verhofstadt is de populairste politicus, N-VA-voorzitter Bart De Wever rukt op.

Zoals gebruikelijk peilde Ipsos Belgium ook nu weer bij 2.000 Belgen naar hun kiesintenties. Dat gebeurde tussen 11 en 23 maart, een periode die politiek werd gedomineerd door de Fortis-onderzoekscommissie.

CD&V stijgt lichtjes
In vergelijking met de peiling in december stijgt CD&V lichtjes van 21,5 naar 21,9 procent. De Vlaamse christendemocraten blijven op die manier veruit de grootste politieke formatie in Vlaanderen.

LDD, Open Vld en Vlaams Belang volgen op relatief grote afstand en vechten onder elkaar uit wie de tweede partij wordt. De peiling van La Libre zet LDD alvast op twee. De partij van Jean-Marie Dedecker behaalt 16,6 procent, bijna een verdriedubbeling van het resultaat dat ze behaalde bij de federale verkiezingen van 2007 (6,5 procent).
Tegenover de peiling van december gaat het om een status quo.

Groen en N-VA halen kiesdrempel
Open Vld verliest 0,7 procent en landt op 16,3 procent, 2,5 procent minder nog dan bij de federale verkiezingen van 2007. Het Vlaams Belang is met 15,3 procent de vierde partij. Ze verliest bijna vier procent ten opzichte van 2007 en zelfs negen procent wanneer je rekening houdt met de vorige Vlaamse verkiezingen.

Wellicht door hun interne tegenstellingen blijven de Vlaamse socialisten het slecht doen in de peilingen. Deze keer tikken ze af op 13,7 procent, nog een stuk slechter dan hun desastreus verkiezingsresultaat van 2007 (16,3 procent). Zowel Groen! (6,6 procent) als N-VA (6,5 procent) wippen over de kiesdrempel, al is de marge nu ook weer niet zo groot. Voor SLP van Geert Lambert lijkt het met een score van 1 procent een hopeloze zaak te worden.

Ecolo baas
In Wallonië en Brussel valt de opmars van Ecolo op. In Wallonië springen de groenen over het cdH naar de derde plaats en halen ze bijna 20 procent (19,7), een toename van drie en zeven procent tegenover respectievelijk de vorige peiling en de stembusslag van 2007.

Alle andere partijen laten wat van hun pluimen. In de machtsstrijd tussen PS en MR blijven de Franstalige socialisten nog altijd de sterkste. De partij van Elio Di Rupo behoudt met 27,2 procent een veilige voorsprong op de MR (24,8 procent). Het cdH doet het met 18,3 procent nog altijd een stuk beter dan in 2007 (15,6 procent).

Verhofstadt is terug
In Vlaanderen wordt Guy Verhofstadt opnieuw de populairste politicus. De gewezen premier steekt opnieuw Jean-Marie Dedecker voorbij en laat die andere ex-premier Yves Leterme al vrij ver achter zich. Vlaams minister-president Kris Peeters staat vierde, vlak voor N-VA-voorzitter Bart De Wever die van een gedeelde tiende plaats oprukt naar de top-5.

Justitieminister Stefaan De Clerck duikt vanuit het niets de top-10 binnen. Premier Herman Van Rompuy staat nog op plaats 12, maar zet zijn opmars in de pop poll met rasse schreden voort (van plaats 26 naar 12). Ook opvallend is dat geen enkele sp.a'er nog in de top-10 staat.

Du Rupo populairst
In Wallonië blijft PS-voorzitter Elio Di Rupo de populairste, voor Guy Verhofstadt en cdH-voorzitster Joëlle Milquet. MR-voorzitter Didier Reynders zakt terug naar plaats vijf en moet partijgenoot Louis Michel naast zich dulden.

' La Libre' stelde ook nog een reeks actuele vragen. Op de vraag of de overheid een nieuwe inspanning mag leveren mochten de banken nog eens in zware problemen raken, antwoordde 70 procent van de Vlamingen ja. In Wallonië is dat 52 procent. Op de vraag of de overheid niet beter een staatsbank creëert, antwoordden ongeveer twee op drie ondervraagden in de drie gewesten positief. (belga/svm)

COMMENTAIRE DE DIVERCITY
VOILA QUI FAIT BOUGER LES LIGNES
Guy Verhofstadt redevient l’homme le plus populaire de Flandre devant Jean-Marie mais son parti doit céder la deuxième place à la liste de Jean Marie-Dedecker. Ensemble les deux partis constitueraient la première force flamande. Une coalition avec le CD&V est possible. Mais ce sera fini de parasiter la Flandre. La francophonie devra apprendre à se débrouiller tout seule, c'est-à-dire devenir efficace. Le rêve socialiste s'achève. Anciaux ne sera plus ministre, bonsoir le financement généreux de l’interculturel à Bruxelles. En Wallonie c’est radicalement différent avec Reynder qui perd la face avec sa cinquième place derrière Milquet et avec les verts qui montent, qui montent. Une tripartite rouge vert orange est jouable et qui sait la même combinaison est à envisager à Bruxelles également.

Aucun commentaire: