samedi 21 mars 2009

Eén op drie Belgen intolerant tegenover etnische minderheden

Precies 31 procent van de Belgen toont zich intolerant tegenover etnische minderheden. Dat blijkt uit een studie die het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding (CGKR) liet uitvoeren naar aanleiding van de internationale dag tegen racisme op 21 maart.

Ook blijkt dat 32 procent van de respondenten sommige rassen begaafder vindt dan andere. Niet alle resultaten zijn echter negatief: 55 procent van de ondervraagden meent dat de aanwezigheid van verschillende culturen een verrijking voor onze samenleving vormt.

Ik ben geen racist, maar...
'Ik ben geen racist, maar...' is de titel van de steekproef, die uitgevoerd werd door Ipsos Belgium. Het doel van de kwantitatieve enquête, afgenomen bij 1.392 mensen, was na te gaan hoe tolerant de Belg is ten opzichte van etnische minderheden.

Onder de term 'etnische minderheden' vallen mensen van Sub-Saharisch Afrikaanse, Turkse, Oost-Europese en Maghrebijnse afkomst. "Er is veel minder sprake van Aziaten of West-Europeanen, omdat de Belgische bevolking die groepen niet als etnische minderheden beschouwt", meent Jozef De Witte, de directeur van het CGKR.

"De meest opvallende conclusie is dat Belgen zich toleranter blijken op te stellen tegenover etnische minderheden naarmate ze regelmatig of dagelijks contact hebben met hen", aldus De Witte. Zo zijn Walen en Vlamingen vrij negatief over de vier bevolkingsgroepen, terwijl inwoners van Brussel - één grote nationaliteitenmix - positiever tegenover die mensen staan.

Overheid belangrijkste factor
De Belg is zich ook bewust van de rol die hij speelt bij het integratieproces van etnische minderheidsgroepen. Liefst 35 procent duidt ieder van ons aan als verantwoordelijk daarvoor. 26 procent vindt dat de integratie in eerste instantie de verantwoordelijkheid is van de etnische minderheden zelf. De overheid is volgens 39 procent van de respondenten evenwel de belangrijkste factor.
"De promotie en het managen van de etnische-culturele diversiteit is een verantwoordelijkheid van iedereen: van de overheden, van de minderheidsgroepen én van de autochtone bevolking", stelt De Witte.

Clichés
Ook de clichés kwamen in het onderzoek duidelijk naar voor. Zo is 38 procent van de respondenten van mening dat etnische minderheden makkelijker tot veel makkelijker werkloosheidsuitkeringen krijgen, denkt 45 procent dat ze moeilijker toegang tot dancings hebben en meent 50 procent dat de toename van criminaliteit te wijten is aan hun komst naar België.
(belga/svm)

Aucun commentaire: