vendredi 24 avril 2009

Aquarellen van Hitler verkocht voor 109.000 euro

Een aquarel, dat van de hand van Adolf Hitler zou zijn.
Op een veiling in Engeland zijn donderdag dertien aquarellen en schetsen van Adolf Hitler onder de hamer gegaan. De 13 schilderijen werden voor meer dan 95.000 pond (106.500 euro) geveild. Eigenlijk werd slechts een totaalbedrag van rond de 6.000 pond verwacht, aldus het veilinghuis Mullock's in het West-Engelse graafschap Shropshire.
Een zelfportret uit 1910 van een man met een zijscheiding zittend op een stenen brug en ondertekend met de initialen AH ging voor tienduizend pond (11.260 euro) van de hand. De koper, de 46-jarige John Ratledge, zei het thuis of op kantoor aan de wand te willen hangen.

De werken dateren van de jaren 1908 tot 1914, toen de jonge Hitler zich als kunstenaar wilde ontpoppen. De aquarellen werden volgens het veilinghuis door een soldaat, wiens regiment in Essen was gelegerd, in 1945 gevonden. Later kwamen ze in handen van een verzamelaar, die enkele werken verkocht, de rest echter opborg en langzaam vergat. Pas enkele maanden geleden had hij ze blijkbaar in een garage teruggevonden. (De Standaard)

'Tot leedvermaak van de wereld werd hij niet door de kunstacademie aanvaard', zei hij. Hitler (1889-1945) werd aan de Weense Kunstacademie tot twee keer toe geweigerd. Zijn werken worden in Groot-Brittannië steeds opnieuw geveild en de belangstelling ervoor wordt steeds groter.

COMMENTAIRE DE DIVERCITY
UN PONT TROP LOIN
Voici donc comment le jeune Adolphe se serait dépeint. Complètement seul comme un petit Prince à l’envers assis sur l’arche d’un pont fragile et désert. Prêt à sauter dans l’Inn ou le beau Danube bleu viennois. L’académie viennoise de peinture venait-elle de lui refuser l’inscription pour inaptitude ? Combien est grande la
responsabilité du professeur qui refusa d’accepter le barbouilleur dans sa classe et dont il est dit quelques fois qu’il était, ironie suprême, israélite.
MG

Aucun commentaire: