lundi 27 avril 2009

Clerfayt haalt uit naar Brusselse Vlamingen

Vlaamse politici reageren op uitlatingen van Clerfayt
Brussel - Federaal staatssecret Bernard Clerfayt (FDF) heeft op het verkiezingscongres van FDF zondag zwaar uitgehaald naar de Vlamingen in Brussel. Hij hekelt het verschil in stemmen dat Franstaligen en Nederlandstaligen moeten halen om verkozen te geraken in het Brussels parlement. "Het FDF lijdt aan verkiezingskoorts," zeggen Vlaamse politici.

Zondag hield het FDF zijn verkiezingscongres in Brussel. Daarop werd Olivier Maingain met 92 procent van de stemmen herkozen tot partijvoorzitter. Hij staat nu al veertien jaar aan het roer bij het Front Démocratique des Francophones (FDF).

Ook federaal staatssecretaris Clerfayt liet van zich horen. Hij stelde dat twintig jaar Brussels Gewest heel wat goede dingen heeft opgeleverd, maar ook enkele negatieve dingen. Zo vindt de staatssecretaris het niet kunnen dat een Vlaamse Brusselaar maar 3.000 stemmen nodig heeft voor een zitje in het Brussels parlement terwijl zijn collega dubbel zoveel stemmen moet halen. Clerfayt bestempelde dat systeem als “bijna apartheid”.

Ook de huidige grenzen van het Gewest zijn volgens de staatssecretaris nadelig voor de Franstaligen in de Vlaamse rand. Hij pleit in het Brussels Gewest voor tweetalige lijsten.

Vlaamse reacties

"Bij elke verkiezingen vindt het FDF het nodig om hatelijke uitspraken te doen tegen de Vlamingen," merkt minister Guy Vanhengel (Open VLD) op.

"Dit is een discours uit het verleden," vindt staatssecretaris Brigitte Grouwels (CD&V). "De Franstaligen zijn bevoordeeld op federaal niveau. En de Vlamingen zijn iets bevoordeeld in Brussel. Dat is het Belgisch evenwicht."

Ook Brussels gemeenteraadslid Bruno De Lille (Groen!) reageert. "Een democratie beschermd zijn minderheden, zo simpel is dat. En als de Franstaligen de rechten van de Nederlandstaligen in Brussel altijd gerespecteerd hebben, dan was er geen speciale bescherming nodig geweest."

Zo vindt de staatssecretaris het niet kunnen dat een Vlaamse Brusselaar maar 3.000 stemmen nodig heeft voor een zitje in het Brussels parlement terwijl zijn collega dubbel zoveel stemmen moet halen. Clerfayt bestempelde dat systeem als “bijna apartheid.

COMMENTAIRE DE DIVERCITY
NIAISERIES LINGUISTIQUES
Comme on aimerait que ce politicien, brillant universitaire et gestionnaire de haut vol mobilise sa belle intelligence sur autre choses que ces niaiseries linguistiques. Par exemple sur l’enseignement ou le logement, la mobilité. On est persuadé qu’il a des lumières sur toutes ces questions brûlantes. Mais non il faut qu’il rappelle qu’il est le fils de Georges et le lieutenant du très arrogant Maingain.
MG

Apartheid

Het FDF is weer op oorlogspad. Het Front des Francophones, soms wel eens Front démocratique des Francophones genoemd, teert al vele decennia op haat tegenover de Vlamingen in Brussel. En het loont nog steeds. Kappen op een minderheid is nog steeds een leuke bezigheid. En bijzonder moedig!
De FDF-staatssecretaris, lid van de federale CD&V en VLD-meerderheid, kon op het verkiezingscongres van zijn partij zonder enige politieke consequentie, de Vlamingen in Brussel van apartheid betichten. Goed, een minderheid die een aantal wettelijke rechten heeft, stoot altijd wel tegen de borst van een domme meerderheid. Tegen kleinere groepen ageren is eenvoudig. Heel soms is het zelfs begrijpelijk, wanneer die minderheid arrogant, dominant en rijk zou zijn. De Vlamingen in Brussel kan je daar echter niet van beschuldigen. De meeste Vlamingen in Brussel zijn gewone, doodgewone mensen, meestal al wat ouder en veelal wonend in de volkse wijken. In dit geval zijn het de francofone bourgeoisie, wonende in de rijke zuidelijke en zuid-oostelijke gemeenten van Brussel, die zich agressief opstellen tegen een minderheid.
Diezelfde franstaligen zijn er als de kippen bij om zich als Belgische minderheid van 3 miljoen franstaligen, met veel poeha te verzetten tegen de meerderheid van 6 miljoen Vlamingen. Dan is er plots wel reden om beschermingsmaatregelen te nemen. Dat is het een uiting van democratie om de minderheid gelijke rechten toe te kennen. En ja, voor mij is de zorg voor minderheden een essentiële democratische graadmeter.
Het Apartheidsregime in Zuid-Afrika is een verschrikkelijk onrecht geweest tegenover de miljoenen en miljoenen onderdrukte en verknechte zwarte gemeenschappen. Het was een schandvlek die veel te lang door het Westen gedoogd werd. Tijdens dit onmenselijk regime waren er verschillende vormen van Apartheid. Men koos voor de 'Grote Apartheid' door thuislanden toe te wijzen aan de zwarte volkeren, ver weg van de blanke steden. Men koos voor de 'Kleine Apartheid' met zijn pesterijen en vernederingen, waarbij de zwarten en de blanken ongelijk behandeld werden en gescheiden werden. Maar er was nog een andere vorm van Apartheid, waarbij aan de zwarte meerderheid duidelijk werd gemaakt dat ze geen volwaardige cultuur, noch geschiedenis hadden, en dus zeker geen volwaardige toekomst.
Het afnemen van een culturele identiteit is gelijk aan het afnemen van de ziel van de mens. Het vernederen en discrimineren van mensen, het belachelijk maken van hun culturele identiteit, het banaliseren van culturele diversiteit, het zijn erge vormen van Apartheid die enkel tot haat en agressie kunnen leiden.
Het FDF, als onderdeel van de liberale familie, zaait haat en onverdraagzaamheid. Vlamingen in België hebben vele jaren moeten vechten voor hun culturele rechten en identiteit, in Brussel moeten we dat nog steeds doen. Het is dan inderdaad onbegrijpelijk dat, ook in Vlaanderen, er mensen rondlopen die de culturele identiteit aan anderen niet gunnen. Vlaanderen moet leren omgaan met de culturele minderheden binnen haar grondgebied. Vlaanderen is intercultureel, of zal niet zijn. En hetzelfde geldt natuurlijk ook voor Brussel.
Brussel is intercultureel in heel haar wezen. Brussel bruist van de honderden culturen en gemeenschappen. De FDF-ers die dromen van een monocultureel francofoon Brussel, leven in het verleden en zijn valse profeten die mensen tegen elkaar opzetten. Indien men echt geeft om onze hoofdstad, dan moet men elke minderheid, er zijn er geen anderen, koesteren en respecteren. Brussel telt al vele jaren geen meerderheidsgroep meer. Het discours van het FDF is dus verouderd en bekrompen. Elke vorm van cultureel imperialisme of cultureel hoogheidswaanzin, is verwerpelijk. 't Zijn verkiezingen zeker, maar is dit echt een vrijgeleide voor elke vorm van racisme, ook als het over cultureel racisme gaat?
Bert

Aucun commentaire: