mercredi 8 avril 2009

Een miljard mensen lijdt honger

Wereldwijd lijdt meer dan een miljard mensen chronische honger, en het aantal stijgt nog steeds. Elke zes seconden sterft een kind aan ondervoeding. Dat stelde de speciale rapporteur van de VN voor het Recht op Voedsel, onze landgenoot Olivier de Schutter, vandaag tijdens een debat van de Algemene Vergadering van de VN in New York.

"Dat is onaanvaardbaar, zeker omdat we als globale gemeente precies weten welke mechanismen, strategieën en maatregelen de situatie zouden kunnen omkeren", aldus de Schutter.

Schuldige is onder meer de onrechtvaardige internationale handel, waarbij investeringen in de landbouw de voorbije drie decennia op veel plaatsen verwaarloosd zijn. De Schutter riep de internationale gemeenschap op het systeem van bij de basis te veranderen en te zorgen voor een duurzame ontwikkeling van de teelten, betere voorwaarden voor mensen die op het land werken, en nationale strategieën tegen de honger.
(belga/sps)

COMMENTAIRE DE DIVERCITY
“EST CE QUE CE MONDE EST SERIEUX?”
Environ 17% des terriens souffrent de sous nutrition, et combien de mal nutrition? En Europe, de plus en plus d’ ados mal nourris souffrent d’obésité, comme c’est le cas aux States depuis des décennies. L’american Way of Life se répand et nous nous subissons de plein fouet la “cocalisation” et “maconaldisation”. “Est-ce que ce monde est sérieux?”. Ca ne peut pas “continuer rester durer longtemps” dirait le brusseleir qui est une race en voie d’extinction rapide. Vive le slow food, slow sex et slow lifestyle!

Aucun commentaire: