dimanche 12 avril 2009

Een moestuin onderhouden? Rendement verzekerd!

De crisis doet de groentetuintjes opnieuw bloeien. De redenen van dit plotselinge enthousiasme beperken zich niet tot de koopkracht en de prijs van groenten en fruit. Bezig zijn in open lucht en zich ontspannen, gezond (zelfs biologisch) eten, en tegelijkertijd substantieel besparen, dat is uitstekend voor de moraal én voor de portemonnee.

Op 40 m² kunt u het equivalent oogsten van 920 euro groenten in de supermarkt, berekende Velt, de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren. In de Verenigde Staten maakt de kit "Money Garden" talrijke aanhangers door te verzekeren dat wie voor 50 dollar zaden en mest koopt, het equivalent van 1.250 dollar groenten in de supermarkt kan oogsten. Al zijn de schattingen noodzakelijkerwijs gewaagd, één ding is zeker, een moestuin is hoe dan ook rendabel.

Tuin, lapje grond, balkon…
De terugkeer van de mooie dagen zorgt voor een stormloop op de winkels voor tuinbenodigdheden. De Belg heeft altijd een vrij vast budget voorbehouden voor zijn tuin: 48% besteedt tussen 100 en 300 euro per jaar, volgens een onderzoek van Bexpertise uitgevoerd voor Fedis. Maar steeds meer klanten verzaken tegenwoordig aan het decoratieve en kiezen ervoor enkele vierkante meter bloembedden om te vormen tot een plekje om groenten te kweken.

In de stad vindt een stormloop plaats op de lapjes grond die voor een handvol (of enkele tientallen) euro’s gehuurd kunnen worden. De wachtlijsten groeien onophoudelijk aan. Velen vergroten trouwens het plezier door er barbecues, aperitieven of picknicks te organiseren na de inspanning! In Groot-Brittannië, waar 100.000 mensen ingeschreven zijn op een wachtlijst om een stukje grond te krijgen, doen bepaalde bedrijven dit cadeau aan hun werknemers.

U hebt geen tuin? Waarom geen geurige kruiden/planten laten groeien op uw vensterbank, of een kleine tomatenplant, ajuinen en een paar slasoorten op uw terras of balkon?

Investeren
Een moestuin onderhouden vergt een kleine startinvestering, die u er echter snel weer uithaalt. Velt schat de aankoop van zaden, planten, mest, gereedschap en andere op 182 euro. De winkels voor tuinbenodigdheden en bepaalde grootwarenhuizen hebben een indrukwekkende variëteit aan zaden en groentezaadjes in de rekken liggen waarvan de prijs in het algemeen schommelt tussen 1,50 en 5 euro per zakje. Volgens een peiling die “La Dernière Heure” in 2008 uitvoerde, kost een tomatenplant 1,40 euro, voor een gemiddelde opbrengst van 2 tot 5 kilo. U moet 2,25 euro neertellen voor 15 stekjes selder of sla om uit te planten. Maak de rekening: dat komt op 15 cent per stuk. Van een pakje bonenzaadjes kunt u 20 kilo oogst verwachten. Het zal u tussen 50 cent en 1 euro per kilo kosten.

Een pakje komkommerzaadjes kost 1,75 à 1,80 euro, ofwel de prijs van twee of drie komkommers in de supermarkt, volgens het seizoen…

Tijd uittrekken
Uw moestuintje zal maar het beste van zichzelf geven als u er tijd voor vrijmaakt. U kunt zich niet tevredenstellen met enkel te zaaien of te planten. Bebouwen is ook de grond voorbereiden, onderhouden, besproeien, bemesten, schadelijke insecten verjagen, onkruid wieden. En daarna: de productie oogsten, wassen, koken, en bewaren (eventueel invriezen). Dat kost tijd.

Voor een goed beheer van de productie en de stocks zorgt u er best voor dat al uw groenten niet op hetzelfde moment rijp zijn. Spreid het zaaien en planten, houd rekening met oogsttermijnen. Bonen kunnen al een nieuwe oogst geven enkele dagen na de eerste. Een enkele courgettestek zal elke week groenten geven in het volle seizoen. En eens ze te groot zijn, worden de courgettes oneetbaar. Informeer u zodat u niet in het wilde weg plant.

Ondanks alle zorg die u eraan besteedt, zal de productie van uw moestuin deels afhankelijk zijn van de kwaliteit van de grond en de grillen van het weer. Ze kan dus gevoelig verschillen van jaar tot jaar.

COMMENTAAR VAN DIVERCITY
ANDERS GAAN LEVEN EN ETEN
Crisis of niet, Belgen blijven goede voeding belangrijk vinden. Toch is gezond eten vaak een dure zaak. Tenzij u de winkelier overslaat en uw groenten en fruit (bijna) rechtstreeks bij de producent koopt. Sla, courgettes, kolen, wortel, pompoen, radijs, waterkers… Er is iets voor elke smaak. En tegelijk komen ook vergeten groentesoorten opnieuw op tafel. Men (her)ontdekt de zwarte tomaat (Noire de Crimée), de aardpeer, de snijbieten. Allemaal winst, intussen, voor de biodiversiteit. Door een moestuin te onderhouden kunt u, afhankelijk van de oppervlakte, tientallen of zelfs honderden euro’s per jaar besparen.

Aucun commentaire: