mardi 28 avril 2009

Geen van de 6 verdachte Belgische gevallen besmet

Het Interministerieel Commissariaat Influenza laat weten dat geen enkele van de zes verdachte gevallen in ons land effectief de Mexicaanse griep heeft opgelopen. De zes hebben testen ondergaan nadat zij symptomen van de griep vertoonden, maar de analyses van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) waren allen negatief.

Drie kinderen
Het Commissariaat had vanavond op een persconferentie met premier Van Rompuy en minister van Volksgezondheid Onkelinx laten weten dat het zes mogelijke gevallen van de Mexicaanse griep in ons land onderzocht. Het ging om drie kinderen en drie volwassenen: "Twee mogelijke gevallen in Brussel, één in Vlaams-Brabant, één in Waals-Brabant, één in Oost-Vlaanderen en één in Limburg. Vier van die mensen kwamen uit Mexico, één iemand uit de Verenigde Staten en één iemand uit Argentinië is in contact geweest met iemand uit Mexico", aldus viroloog Marc Van Ranst, voorzitter van het Commissariaat. Eén eerder verdacht geval bleek gisterenavond al loos alarm.

Verwarrend
Van Ranst zegt dat er verder niet meer zal gecommuniceerd worden over mogelijke gevallen, tenzij een geval bevestigd wordt. Hij voorspelt dat er de komende dagen veel geruchten zullen zijn over verdachte gevallen in binnen- en buitenland. "Dat zal een paar dagen verwarrend blijven, met allerlei geruchten. Er kunnen twee zaken gebeuren. Ofwel horen we hier binnen twee weken niets meer van, ofwel zitten we binnen twee weken met een groeiende pandemie."

22 in Spanje
Volgens minister Trinidad Jiménez van Gezondheid zijn in Spanje mogelijk 22 mensen met varkensgriep besmet, aldus het Spaanse persbureau Europa Press. In de bij toeristen populaire regio Catalonië hebben misschien tien mensen het virus dat varkensgriep veroorzaakt, opgelopen. Ook in onder meer Andalusië, Madrid en op Mallorca zijn mogelijk mensen besmet geraakt. Jiménez zei op een persconferentie dat Madrid de ziekte onder controle heeft. Ze liet weten dat het land over voldoende medicijnen tegen de griep beschikt.

Drie in Denemarken
In Denemarken wordt ook gevreesd voor een besmetting, nu drie personen met symptomen van de ziekte in het ziekenhuis zijn opgenomen. Dat meldt de Copenhagen Post.

Twee in Schotland
De Schotse minister van volksgezondheid heeft twee gevallen van varkensgriep in Groot Brittannië bevestigd. De twee patiënten liggen in een ziekenhuis in Airdrie, nabij Glasgow. Ze bevinden zich op een geïsoleerde afdeling en zijn volgens minister Nicola Sturgeon aan de beterhand.

Maskers
Ons land raadt intussen ook al de niet noodzakelijke reizen naar de getroffen gebieden in Mexico en de VS af. De regering stelt ook maskers en antivirale behandelingen ter beschikking. Zo heeft ons land 32 miljoen chirurgische maskers voor patiënten en 6 miljoen maskers die gebruikt worden voor gezondheidspersoneel die in risicogebieden werken. Die 6 miljoen maskers hebben een houdbaarheidsdatum tot 2010. De regering besliste daarom 9 miljoen euro vrij te maken om die maskers versneld te vervangen. Daarnaast beschikt ons land over 500.000 anti-virale behandelingen. Er zijn ook voldoende grondstoffen voor 2 miljoen bijkomende behandelingen. Daarvoor wordt 115.000 euro vrijgemaakt, legt minister Onkelinx uit.

Geen varkensgriep
Er is intussen ook beslist om voortaan te spreken van de Mexicaanse griep en niet van de varkensgriep. "Mexicaanse griep is misschien politiek niet correct, maar het heeft het voordeel van de eenvoud. Deze griep komt bij varkens niet voor. Ik merk dat ook andere landen er ook zo over beginnen te denken", aldus Van Ranst.

Meer informatie over de Mexicaanse griep is beschikbaar op www.influenza.be.
(belga/mvl/bf)

COMMENTAIRE DE DIVERCITY
ON NE NOUS DIT PAS TOUT!
On ne dit pas grippe porcine mais grippe mexicaine, comme on disait grippe asiatique ou grippe espagnole, celle qui fit une hécatombe en 1918 parmi les millions de soldats épuisés et pataugeant dans la boue des tranchée, l’inconfort et le manque d’hygiène. Ce qui est sûr c’est qu’avec les liaisons aériennes d’aujourd’hui, une épidémie locale peut se transformer en quelques semaines en pandémie qui n’épargnerait aucun continent. La question impertinente à poser est de savoir de quels moyens nous disposons pour faire face à une épidémie, pardon pandémie de toute grande ampleur. Dans la pire des hypothèses, seules les personnes disposant d’une immunité naturelle survivraient.
Du moins c’est ce qui fut écrit losqu’il fut question d’une pandémie de grippe aviaire. Wait and see.
MG

Aucun commentaire: