vendredi 17 avril 2009

Kris Peeters: 'Brussel heeft meer geld nodig'

CD&V erkent dat het Brussels Gewest meer geld nodig heeft om zijn rol als nationale en internationale hoofdstad te vervullen. Dat zegt hij in het boek 'Een warme kijk op Vlaanderen', dat hij vandaag in Brussel voorstelde.

In zijn boek zegt de minister-president dat Brussel een aantal problemen, zoals de werkloosheid , dringend zou moeten aanpakken, maar beschouwt Vlaanderen en Brussel wel als gelijkwaardige partners. Peeters erkent ook de autonomie van de hoofdstad. Bovendien moet Vlaanderen Brussel beter verdedigen, schrijft hij.

"Ik denk dat dat in het verleden iets te weinig of niet hebben gedaan," aldus de minister-president. "Ik wil ook voor de volgende jaren een heel duidelijk beleid hebben voor Brussel, dat we ook onze financiële en andere verantwoordelijkheden nemen, en dat die niet alleen goed is voor Brussel, maar ook voor Vlaanderen.

Peeters zegt niet concreet op welke manier Brussel geherfinancierd moet worden, maar hij wil het debat aangaan.

"Als we verdergaan in de personenbelasting, en de woonplaats is het criterium, dan moeten we ook oplossingen hebben om ervoor te zorgen dat Brussel - dat heel wat pendelaars ontvangt - daarvoor een bijkomende financiële impuls krijgt," aldus Peeters.

Brusselse politici pleiten al lang voor dit soort compensatie, nu zet ook de Vlaams minister-president het zwart op wit.

"We weten ook dat men - als men het financieringssysteem wil herzien - men een soort compensatie aan Brussel moet geven," zegt politicoloog Carl Devos." Het is nog niet zo vaak gezegd, maar achter de schermen wordt het wel al een tijd gefluisterd.

Als Peeters na de verkiezingen minister president blijft, heeft hij volgens Devos tot het Europese voorzitterschap van België om akkoorden over de staatshervorming te sluiten.

"Ik ben niet zeker of het lukt, want er is een heel strikte timing van 1 jaar," legt Devos uit."Anders wordt het een ramp."

Peeters beaamt en beklemtoont dat er akkoorden gesloten moeten worden. "We moeten rond de tafel gaan zitten. Diegenen die weigeren of weglopen nemen een groot risico, want we stevenen af op zeer zware financiële problemen als we niet tot duidelijke afspraken kunnen komen."

COMMENTAIRE DE DIVERCITY
WHAT A SURPRISE
Ca alors, le ministre Président de la Flandre parle de refinancer Bruxelles. Un scoop.
Qu’est ce que cela peut-il bien cacher ? Réponse dans les jours qui viennent.
Les Flamands sont-ils en train de redécouvrir les formidables atouts de Bruxelles.

Aucun commentaire: