vendredi 3 avril 2009

Steeds meer Vlaamse jongeren willen naar het buitenland

Vier op vijf Vlaamse jongeren zeggen geïnteresseerd te zijn om op een niet-toeristische manier naar het buitenland te trekken. Ruim 53 procent van de ondervraagde personen jonger dan 25 jaar, hadden al een buitenlandervaring anders dan een toeristische achter de rug. Algemeen zeggen jongeren in het buitenland in de eerste plaats actief op zoek te gaan naar leeftijdgenoten en hun leefgewoontes. Dat meldt de vzw JINT in een persbericht.

Uit de studie van onderzoeksbureau Trendwolves blijkt dat jongeren het liefst willen leven met en zoals de mensen ter plaatse. Daarna volgen stages doen, studeren en vrijwilligerswerk. Jongeren waarvan familie of vrienden al een soortgelijke reis hebben ondernomen, zijn meer geneigd om dat ook te doen.

Verschil in opleiding
Voorts is er een verschil op te merken tussen de opleiding van de ondervraagden en het percentage dat daadwerkelijk een buitenlandervaring heeft opgedaan. Jongeren uit het beroepsonderwijs, jongeren die niet actief zijn in een jeugdvereniging of jeugdhuis en jongeren die zelden of nooit vrijwilligerswerk doen scoren lager dan gemiddeld als er gevraagd wordt naar hun buitenlandervaring.

Amper een op vier is al eens naar het buitenland getrokken op een niet-toeristische manier. Opmerkelijk is wel dat ruim 70 procent aangeeft wel interesse te hebben voor een dergelijke ervaring.

Vooral naar VS
Als bestemming scoort Amerika met 37 procent het hoogst. Een op de drie jongeren verkiest Europa voor een langer verblijf. Afrika volgt met 14 procent. De continenten Azië en Oceanië bekoren ieder één op tien jongeren. Eens terug in België zeggen de jongeren vlotter een vreemde taal te spreken, vlotter contact te kunnen leggen en meer open te staan voor andere culturen.

In opdracht van JINT ondervroeg onderzoeksbureau Trendwolves 700 Vlaamse jongeren tussen 15 en 25 jaar oud. Vzw JINT stimuleert en ondersteunt jongeren op vlak van internationale mobiliteit.
(belga/adv, De Morgen)

COMMENTAIRE DE DIVERITY
La jeunesse flamande semble de plus en plus attirée par les longs séjours en Amérique ou en Afrique. Il faut s’en réjouir car il ne peut s’agir que d’une réaction positive par rapport aux générations casanières et nombrilistes de leurs parents. Les jeunes flamands seraient-il attirés par le cosmopolotisme.

Aucun commentaire: