mercredi 15 avril 2009

Vlaams-Marokkaanse culturenhuis Daarkom viert feest

Brussel-Stad - Zondagnamiddag is een symbolisch begin gemaakt aan de verbouwing van Daarkom. Het Vlaams-Marokkaanse culturenhuis vestigt zich in de voormalige variétézaal La Gaité, aan de Wolvengracht. Er werd het hele weekend feest gevierd in Beursschouwburg en Bozar.

Vlaams minister van Cultuur Bert Anciaux (SP.A) en de Marokkaanse minister Mohammed Ameur legden de eerste trede van Daarkom. Eind dit jaar moet het culturenhuis opengaan.

Het project zat twee jaar lang muurvast. De samenwerking tussen de Vlaamse en Marokkaanse overheden verliep veel moeizamer dan verwacht. En er waren ook problemen met het pand.

Daarkom; Arabisch voor 'jullie huis', moet een plek worden waar de westerse en oosterse culturen elkaar ontmoeten. Om het begin van de verbouwing van het culturenhuis in de verf te zetten, werd er zaterdag feest gevierd in de Beursschouwburg, zondag in Bozar.

"We brengen een mooie mix van film, beeldende kunst en kunst uit het dagelijks leven," zegt programmator Mohamed Ikoubaan. "We willen hier een sfeer creëren die later permananet aanwezig zal zijn in het Daarkomgebouw."

De nadruk ligt daarbij vooral op dialoog en ontmoeting. "Daarkom moet de basis leggen voor de samenwerking tussen twee gemeenschappen, en later voor alle gemeenschappen. Dat moet via dialoog en ontmoetingen," aldus Ikoubaan.

Aucun commentaire: