lundi 13 avril 2009

'Vreemdelingenzaken kan hongerstakers niet helpen'

De 116 mensen zonder papieren verblijven in een kille parkeergarage van de VUB © tvb

Elsene - Ruim honderd mensen zonder papieren weigeren al bijna twee maanden te eten. Maar de Dienst Vreemdelingenzaken kan de hongerstakers aan de VUB in Brussel niet helpen. Dat zegt directeur-generaal Freddy Roosemont.

Zo'n twintig hongerstakers van de VUB zijn in kritieke toestand. Het gaat om mensen zonder papieren die al 57 dagen niet meer eten. "Een aantal van hen kunnen niet meer uit hun bed. Die moeten geholpen worden om naar het sanitair te gaan. Als de grens van 56 of 57 dagen hongerstaking is overschreden, kunnen er ernstige complicaties optreden, en zelfs doden vallen," zegt Dirk Devroey, dokter van de VUB.

Ook dokter Rita Vanobberghen, de huisarts van Geneeskunde voor het Volk die de gezondheidstoestand van de actievoerders opvolgt, ziet dat de situatie van de hongerstakers stilaan levensbedreigend wordt.

Volgens de dokter is het absoluut nodig dat er een einde komt aan het lijden van de actievoerders, want er zijn levens in gevaar. "Ik hoop dat dit hier zo gauw mogelijk stopt, dat minister Turtelboom uit vakantie terugkomt en de omzendbrief uitstuurt - of deze mensen papieren geeft. Zoniet wordt dit een grafkelder," aldus Rita Vanobberghen.

Maar de Dienst Vreemdelingenzaken staat machteloos, zegt Freddy Roosemont. "De Dienst Vreemdelingenzaken past de wet toe, en die is ondertussen bekend bij de actievoerders. Die zegt dat mensen die gezondheidsproblemen hebben, tijdelijk een verblijfsvergunning kunnen krijgen. Maar dan moeten die mensen wel een aanvraag doen. En dat weigeren de hongerstakers te doen."

Freddy Roosemont herhaalt dat hongerstakingen zinloos zijn om een permanente verblijfsvergunning te krijgen.

Ook in de Begijnhofkerk in Brussel zitten honderden mensen zonder papieren die al meer dan een week weigeren te eten.

COMMENTAIRE DE DIVERCITY
Le jeûne est l’arme dont se servit Gandhi pour mettre à genoux l’empire britannique. Soixante ans plus tard il se révèle impuissant, fût ce à faire rentrer le ministre Turtelboom de vacances ! C’est que cette excellence VLD ne saurait se permettre la moindre concession moins de trois mois avant les élections. Mais surtout, en soixante ans la vie humaine s’est fameusement dévaluée.

Aucun commentaire: