samedi 25 avril 2009

Workshop Arabische kalligrafie met Mohamed Azaitraoui

Met bamboe kalligrafeert Mohamed Azaitraoui de naam van onze huisfotografe © Saskia Vanderstichele

Brussel - De Marokkaanse kalligraaf Mohamed Azaitraoui geeft op 26 april een workshop Arabische kalligrafie in Brussel, en een paar van zijn werken zullen dan ook te bewonderen zijn. Want van 24 april tot en met 3 mei is het weer Week van de Amateurkunsten, met activiteiten over het hele land. "Kalligrafie is mijn uitlaatklep."
Mohamed Azaitraoui (52) is geboren en opgegroeid in Marokko. Hij volgde er een universitaire opleiding en was er achttien jaar lang leraar Frans en Arabisch. Hij behoorde tot de middenklasse en heeft het land rondgereisd als zoon van een militair.

In Marokko begon hij ook met de kunst van de kalligrafie. "Als leraar moest ik mijn leerlingen de correcte dimensies van de letters bijbrengen. Ik moest dus het goede voorbeeld geven. Ik maakte citaten om aan de muren in mijn klas te hangen. Ik heb wel wat aanleg voor tekenen, wat een voordeel is als je aan kalligrafie doet. Mijn collega's vonden dat ik dat goed deed en vroegen me om spreekwoorden en zegswijzen voor hen in de klas te maken. Op de duur hing de hele school vol met kalligrafische citaten. Zo leerde ik het. Ik moet dus toegeven dat ik niet echt les gevolgd heb, ik heb het mezelf stap voor stap aangeleerd. Ik las ook wel boeken, vooral om meer te weten te komen over de achtergrond van de kalligrafie." Nu geldt Azaitraoui als een van de toonaangevende figuren binnen de wereld van de Arabische kalligrafie.

"Ik woon nu ongeveer dertien jaar in België. In het begin werkte ik als vertaler op het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen. Sinds elf jaar werk ik in jeugdinstellingen van de Franse gemeenschap als moslimconsulent. Ik gebruik mijn passie voor kalligrafie ook bij de begeleiding van de jongeren. Ik wil hen esthetiek bijbrengen, hen laten zien wat mooi is. Ze vragen me soms om citaten te schrijven voor familie of vrienden. Waarom niet, denk ik dan. Als het maar plezier doet. Ik heb plezier aan het schrijven en diegene die het cadeau doet, heeft plezier aan het geven."

"Iedereen moet het pad volgen dat hem geschikt lijkt om de perfectie te bereiken. We moeten streven naar de perfectie in ons leven, en iedereen volgt daarvoor een ander pad. Ik probeer met de kunst van de kalligrafie een brug te slaan. Kalligrafie is voor mij ook een verbinding tussen verschillende culturen. Natuurlijk gebruik ik voornamelijk citaten uit de Arabische wereld voor mijn kalligrafie, maar het is belangrijk om open te staan voor andere religies en culturen. Een Arabisch citaat illustreert dit perfect: 'Neem de wijsheid van om het even welke bron.' Via de kalligrafie probeer ik die normen en waarden over te brengen."

"Ik woon in Sint-Pieters-Leeuw, in Vlaanderen, maar ik ben in een kwartier in Brussel én in Wallonië, ik noem het mijn eigen driehoekje. Ik vind dat prachtig, ik hou van de mengelmoes van culturen," zegt de moslimconsulent.

Vlucht
"Ik gebruik voornamelijk oude materialen om mijn kunst te beoefenen: ik schrijf met bamboe op papyrus, ik probeer zo veel mogelijk authentieke Marokkaanse inkt te gebruiken, maar ook bijvoorbeeld Chinese. Ik schrijf ook heel graag met verschillende soorten ganzenveren."

"Kalligrafie was een manier van vluchten voor mij. Tijdens mijn eenzame momenten bood het mij houvast. Enerzijds blijf ik de banden met mijn thuisland aanhalen door aan Arabische kalligrafie te doen, anderzijds is het ook een manier om mijn talent te tonen aan de buitenwereld. Het is een middel om aan uitwisseling te doen en in contact te komen met andere culturen," vertelt Azaitraoui. "Toch zal ik het niet commercieel uitbuiten. Er zijn kalligrafen die drie- of vierhonderd euro vragen voor hun werk, dat is toch een beetje te veel van het goede. Als je mij vraagt om een citaat te maken, dan betaal je rond de vijftig euro, inclusief de lijst. Dat is de prijs voor het materiaal en de werkuren, niet meer, het
moet voor iedereen toegankelijk zijn. Ik zorg er gewoon voor dat ik uit de kosten geraak, voor mij primeert het pedagogische."

"Ik prijs me wel gelukkig dat ik niet van de kalligrafie hoef te leven. Het is een passie, een uitlaatklep voor mijn werk en mijn familiale leven. Er zijn twee citaten die ik vaak gebruik. Het eerste is van Paul Valéry: 'Laat onze verschillen ons verrijken.' Wij hebben veel gemeen, en dat is geen nadeel, integendeel vind ik zelfs. En het tweede is: 'Als ik afstam van de aarde, dan is zij mijn land en zijn alle mensen mijn naasten.' Dat is een citaat van Abou Al Arab Assiqili uit de elfde eeuw. Dat klopt, vind ik; het is hetgene waar we voor zouden moeten staan."

Mohamed Azaitraoui geeft op zondag 26 april van 13 tot 16 uur een workshop Arabische kalligrafie in Galerie Jawhara, Lakensestraat 68, 1000 Brussel. Vanaf 26 april zal daar ook een tentoonstelling van zijn werk lopen. Meer info op www.wak.be

Aucun commentaire: