mardi 26 mai 2009

Bisschoppen mogen kritische katholieken weigeren

De Apostolische Signatuur, de hoogste rechtbank van de Vaticaanse Curie, heeft de Duitse bisschoppen het recht gegeven om 'kritische' katholieken te weigeren in vertegenwoordigende lichamen, zoals diocesane pastorale raden. Dit meldt de Nederlandse-Vlaamse religieuze nieuwssite RKnieuws.net onder aanhaling van het Duitse katholieke persbureau KNA.

Kritisch
Het gaat in Duitsland om leden van 'Wir sind Kirche', een beweging van kritische katholieken. "Diegenen die zich aansluiten bij openlijke protesten van deze beweging tegen paus, bisschoppen en leergezag zijn ongeschikt om deel uit te maken van kerkelijke raden", aldus de Apostolische Signatuur in een decreet.

'Wir sind Kirche' is onderdeel van de Internationale Katholieke Lekenbeweging 'IMWAC' (International Movement 'We are Church'). De beweging is gericht op de vernieuwing van de RK-kerk op basis van de besluiten van het Tweede Vaticaans Concilie en de theologische uitstraling daarvan.

Leden
De katholieke vernieuwingsbeweging 'Wir sind Kirche' telt in Duitsland honderdduizenden sympathisanten. Sommige handtekeningenacties van 'Wir sinds Kirche' werden door meer dan één miljoen Duitse katholieken ondertekend. Bekende theologen als Hans Küng, Bernard Häring, Gotthold Hasenhüttl en Norbert Greinacher steunen de vernieuwingsbeweging.

'Wir sind Kirche' gaf op haar website een eerste reactie op het besluit van de Apostolische Signatuur. Het is "een nieuw en uiterst bedenkelijk teken, dat de kerk gewoonweg weigert om tot een dialoog te komen. De bisschoppen moeten weten dat niet alleen zogenoemde 'leken' deel uitmaken van deze beweging, maar ook veel priesters, pastorale medewerkers en religieuzen", aldus 'Wir sind Kirche'.

Totalitair
In de persverklaring wordt verder gesteld dat met het besluit van de Apostolische Signatuur "wordt geprobeerd een wereldwijd verspreide, binnenkerkelijke hervormingsbeweging in diskrediet te brengen. En dat gebeurt vanuit de Vaticaanse burelen op een totalitaire manier, zonder dat iemand is gehoord of de kans heeft gekregen zijn standpunt duidelijk te maken", aldus 'Wir sind Kirche'.
(belga/sam)(HLN)

COMMENTAAR VA DIVERCITY
HEKSENJAAGD?
Geweldig zeg, terug naar de vervolgingen van de vorige eeuwen. Nog even en de kerk voert de heksenverbrandingen opnieuw in...

“Misschien zijn deze brave 'kritische' katholieken beter af in de protestantse kerk? Of voor mijn part richten zij er een andere op, niemand verplicht ze bij het clubje van de paus te blijven. Toch?” schrijft een lezer waarop een andere internaut zeer scherp reageert:

“Het is toch al lang geweten dat het Vaticaan” het meest totalitaire regime van de wereld is. Een "onfeilbare" paus met roze schoentjes en een roze clownhoed staat ver van de boodschap van nederigheid van Christus. Maar ja, Christus bracht zijn boodschap met zijn persoonlijke uitstraling terwijl het Vaticaan pracht, praal en alle andere mogelijke platvoerse mediatechnieken (die veel geld kosten) gebruikt om die boodschap van "nederigheid en naastenliefde" te brengen.”
Eigenaardig genoeg komt de scherpste kritiek tegen de paus uit zijn land van herkomst maar ook uit het land waar het protestantisme is ontstaan.

Aucun commentaire: