lundi 25 mai 2009

'Gemengde' koppels geven elkaar ja-woord op Grote Markt

Op de Brusselse Grote Markt hebben zowat 160 koppels elkaar vanmiddag symbolisch opnieuw het ja-woord gegeven. Het ging om 'gemengde' koppels, van gemengde taalgroep of origine. Het initiatief ging uit van de organisatie 'Red de Solidariteit'. Doel was de solidariteit tussen de gemeenschappen in ons land in de verf te zetten.

Freddy Thielemans
De koppels werden in het begin van de namiddag op het stadhuis ontvangen door burgemeester Freddy Thielemans. Nadien verzamelden ze op de Grote Markt, begeleid door een fanfare. Het evenement werd ook opgeluisterd door onder meer Yves Barbieux van de groep Urban Trad, Jo Lemaire en Kris De Bruyne.

Veter
Tijdens de symbolische trouwpartij hernieuwden de stellen hun huwelijksgeloften en kregen ze een souvenir van de burgemeester. Het ging om een werk van de artiest Lebuin Dhaese, waarop België afgebeeld staat en de taalgrens bijeen wordt gehouden door middel van een veter.

"Signaal naar politici"
De actie werd ook gesteund door de vakbonden ABVV en ACV. "Wij pleiten voor het behoud van een efficiënte en solidaire sociale zekerheid in België", stelde federaal ACV-secretaris Guy Tordeur van het arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde. "De deelnemers hebben een sterk signaal naar het land, maar vooral naar de politici verstuurd", voegde BBTK-secretaris Hendrik Vermeersch er aan toe.

N-VA-jongeren
De stellen kregen pamfletten overhandigd van een aantal N-VA-jongeren. Die feliciteerden de aanwezigen, maar voegden er aan toe dat de solidariteit zich wat hen betreft moet vertalen in een wederzijds respect van personen en volkeren. "Men kan het niet over solidariteit hebben wanneer een volk het aan een ander volk weigert zijn toekomst in handen te nemen", luidde het.
(belga/svm)(HLN)

COMMENTAIRE DE DIVERCITY
ET ILS EURENT BEAUCOUP DE ZINNEKES
On est tous des zinnekes en Belgique et d’aucuns aujourd’hui (qu’ils s’appellent Maingain, De Wever ou De Winter) rêvent de purification ethnique et de ghettos de riches. Le destin de la Belgique, celui de Bruxelles en particulier c’est le métissage. « Les tensions communautaires belges sont provoquées par un manque de compréhension et de dialogue entre les francophones et les Flamands, et par des ministres « qui se soucient plus de leur place que de la Belgique » a proclamé un sage.

On peut dire la même chose du manque de dialogue interculturel à Bruxelles. En effet : « Les participants ont donné un signal fort au pays mais surtout aux politiciens »

Puisse ce magnifique témoignage recevoir un large écho.
MG

Aucun commentaire: