mardi 5 mai 2009

MAN MET KALASHNIKOV SCHIET OP BRUSSELSE POLITIE

Een patrouille van de lokale politie van Brussel Zuid (Anderlecht/Sint-Gillis/Vorst) is vannamiddag in de wijk Kuregem met een kalashnikov beschoten. De schutter zat in een wagen die gestolen bleek en die de agenten probeerden tegen te houden. De gestolen wagen is later teruggevonden in Schaarbeek en het wapen in Sint-Joost-ten-Node. Een van de inzittenden van de wagen is intussen opgepakt, een andere verschanst zich in een huis in Schaarbeek.

Het incident begon aan het Zuidstation. Een politiepatrouille merkte daar een verdacht voertuig op en liet de nummerplaat controleren. Toen bleek dat de wagen de nacht voordien gestolen was, probeerden de agenten de wagen ter hoogte van het rond punt Hermes te doen stoppen. Eén van de inzittenden opende evenwel het vuur op de politie met een kalashnikov, waarna de wagen er vandoor ging.

POLITIE ONDER VUUR GENOMEN AAN ZUIDSTATION EN IN SINT-JOOST
Zuidstation: een man bij een politiecontrole op de politie geschoten. Bij de achtervolging van de schutter die hierop volgde, werd er in Sint-Joost-ten-Node nogmaals geschoten. Er vielen geen gewonden.

De eerste schietpartij gebeurde toen de politie in de buurt van het Zuidstation een auto met twee inzittenden wou controleren. De politie had vermoedens dat de wagen gestolen was. Eén van de inzittenden stapte uit en vuurde op de politie. De daders vluchtten weg richting Sint-Joost-ten-Node, waar opnieuw een schietpartij plaatsvond.

"Aan het Zuidstation werd er een schot gelost in de richting van de politie, waarna de politie de vluchtende dader achtervolgde," zegt Fanny Wellens, woordvoerster van de Brusselse politie. "In Sint-Joost-ten Node werd nog eens twee keer op de politie gevuurd werd. Daarna werd het wapen door de schutter in Sint-Joost-ten-Node achtergelaten en vluchtten de mannen verder naar de Wijnheuvelenstraat in Schaarbeek."

Vervolgens lieten de twee mannen hun wagen achter en vluchtten te voet verder. De politie startte een grootscheepse zoekactie in de buurt van de Wijnheuvelenstraat. De straat werd afgesloten voor het verkeer en de bewoners werden geëvacueerd.

Een van de voortvluchtigen, de man die de schoten loste, zou ondertussen gelokaliseerd en opgepakt zijn. Er zou ook sprake zijn geweest van een gijzeling, maar de politie wil dit voorlopig echter niet bevestigen.

COMMENTAIRE DE DIVERCITY
ÉRUPTION DE VIOLENCE
Un peu partout on assiste à des irruptions de violence de plus en plus brutales. Comme si nous assistions à l’éruption d’un volcan. C’est comme si le tissu sociétal qui rassemble les fils éparpillés du vivre ensemble s’éffilochait inexorablement. Nous avons besoin d’un nouveau volontarisme démocratique et cosmopolitique.

Aucun commentaire: