mercredi 13 mai 2009

'OCMW Schaarbeek fraudeert ook met schoolverlaters'

OCMW wordt opnieuw van sociale fraude beschuldigd. © tvb

Schaarbeek - Volgens Vlaams parlementslid Sven Gatz (Open VLD) wordt bij het OCMW in Schaarbeek niet enkel gefraudeerd met echtscheidingen, maar ook met de leeflonen van schoolverlaters. Die zouden zonder onderzoek een inkomen krijgen van het OCMW.

Volgens Sven Gatz wordt er vaak geen sociaal onderzoek gevoerd. Dat moet nochtans uitmaken of een schoolverlater recht heeft op een leefloon. "Betrouwbare bronnen schatten dat de helft van de leeflonen aan schoolverlaters eigenlijk niet correct worden uitgereikt. Dat zijn dus mensen die daar geen recht op hebben," zegt Gatz.

Voor een jonge, meerderjarige schoolverlater betekent zo'n leefloon maandelijks zakgeld van 474 euro. Als hij zich opgeeft als alleenstaande dan levert hem dat 711 euro per maand op.

Sven Gatz vindt dat de Brusselse of de federale regering moeten ingrijpen. "Het gaat om een OCMW van een gemeente met 100.000 inwoners, dat is toch erg groot. Daarom moet de regionale of de federale regering een regeringscommissaris sturen om orde op zaken te stellen."

Dominique Decoux, voorzitter van het OCMW van Schaarbeek, ontkent de aantijgingen. "Onze sociaal werkers doen altijd een onderzoek. Om de drie maanden wordt de situatie van een schoolverlater opnieuw ingeschat. Dat doet men volgens erg strikte voorwaarden."

En die strikte voorwaarden staan netjes uitgeschreven in de OCMW-wet van 26 mei 2002. Het OCMW moet onderzoeken of een aanvrager van een leefloon effectief aan die voorwaarden voldoet. Maar in Schaarbeek zou dat niet altijd gebeuren, zegt Gatz.

"Als er twijfel is, stuurt men het dossier terug naar de sociaal assistent om meer informatie te vragen." Dat zou sociale fraude uitsluiten, beweert Dominique Decoux. "Het kan natuurlijk wel gebeuren dat één of twee keer een werk niet goed gedaan wordt."

Sociale fraude met echtscheidingen
Eerder raakte het OCMW van Schaarbeek al in opspraak voor een sociale fraude met echtscheidingen. Het OCMW zou mensen aanmoedigen om tijdelijk te scheiden. Volgens een lokale vrederechter worden zo al jaren onterechte uitkeringen verstrekt via een systeem van voorlopige scheidingsaktes. Met de voorlopige scheidingsakte kunnen de partners vervolgens aanspraak maken op een uitkering van alleenstaande, die een pak hoger ligt dan uitkeringen voor gehuwden.

Aucun commentaire: