lundi 11 mai 2009

Verjaardag Brussels Gewest lokt 10.000 mensen

Brussel viert 20ste verjaardag van het gewest

Brussel - Het centrum van Brussel werd dit weekend door zo’n 10.000 mensen bezocht, die er de twintigste verjaardag van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kwamen vieren. Een groot deel van de Vijfhoek was zondag autovrij en op tal van plaatsen in de stad stonden optredens geprogrammeerd.

In de Vijfhoek van 9 tot 19 uur een autoloze zondag gehouden. Het openbaar vervoer en taxi's mochten er wel in, maar mochten maximum 30 kilometer per uur rijden. Zo'n 10.000 mensen kwamen genieten van de verkeersvrije straten. Behalve enkele chauffeurs die een berisping kregen, waren er geen incidenten.

Dit jaar werd de Vijfhoek slechts voor twee derde afgesloten nadat handelaars vorig jaar klaagde over mislgeopen inkomsten. De Kleine Ring, en de centrale lanen zoals de Adolph Maxlaan, Anspachlaan en Lemonnierlaan, bleven wel open voor het autoverkeer.

De 20ste verjaardag van het Gewest werd zondag tijdens de Irisfeesten gevierd met een opendag en dansworkshops in het Brussels parlement. Van de Stalingradlaan tot de Lombardstraat werd een reuzegrote tafel van maar liefst 1,2 kilometer opgesteld.

Zaterdag waren er concerten op het Paleizenplein met onder andere Adamo, en met een vuurwerk als afsluiter.

Ook Europa vierde feest
Zaterdag was het ook de Dag van Europa. De hoofdkwartieren van de Commissie, de Raad en het Europees parlement hielden open deur. Aan de ingang van het Europees parlement werd voor de gelegenheid een poging ondernomen om het wereldrecord freezen te breken. Om 16 uur hielden daar enkele tientallen mensen zich stokstijf en onbeweeglijk, en dat tien minuten lang.

COMMENTAIRE DE DIVERCITY
L'EXEMPLE DE GAND
La pédagogie des dimanches sans voiture est une mayonnaise qui prend.
Rouler en voiture à Bruxelles est devenu une punition. Parquer son véhicule en ville où dans son quartier tient du supplice ! Rouler à vélo entre automobilistes stressés et agressifs est suicidaire. Les motards surgissent de partout quand on les attend le moins. Les amendes policières pleuvent. Les transports en commun sont lents, imprévisibles et souvent très inconfortables quand on s’y sent encaqués comme des sardines. Puisse le prochain gouvernement régional s’attaquer hardiment au problème à défaut de voir de plus en plus de Bruxellois déserter le centre. Que nos autorités qui ne voient que le court terme, c'est à dire l'horizon électoral,s'inspirent de l'exemple de Gand!
MG

Aucun commentaire: