mardi 16 juin 2009

Ecolo en CDH kiezen voor PS

NAMEN-Ecolo en CDH kozen maandagavond laat om met de PS in zee te gaan. Daarmee maakten ze de weg vrij voor een centrumlinkse olijfboomcoalitie in Wallonië en Brussel. MR-voorzitter Didier Reynders blijft met lege handen achter.

Door zich aan elkaar vast de klinken, hadden Ecolo en PS in Franstalig België de sleutel in handen voor de regeringsvorming. PS en MR wilden immers in geen geval met elkaar in zee.
Na de intensieve gesprekken van vorige week, werd ook maandag nog druk overlegd tussen de partijen. Ecolo en CDH wilden van socialisten en liberalen immers nog een aantal verduidelijkingen. Het doel was duidelijk om zoveel mogelijk toegevingen binnen te halen vooraleer te laten weten met wie ze verder willen onderhandelen over een regeerakkoord. Tegelijk deden PS en MR elk een aantal tegenvoorstellen aan de groen-oranje tandem.
De federatieraad van Ecolo kwam maandagavond om 19u30 bijeen in Namen. Daar maakten de covoorzitters Jean-Michel Javaux en Isabelle Durant achter gesloten deuren een balans op van de gesprekken met socialisten en liberalen. Het CDH organiseerde dan weer om 22 uur een politiek bureau in Gembloers.
Uiteindelijk maakten beide partijen bijna gelijktijdig bekend dat ze de voorkeur geven aan de PS om in het Waals Gewest, het Brussels Gewest en de Franse Gemeenschap onderhandelingen op te starten. Bij Ecolo waren er 47 stemmen voor, 5 tegen en 2 onthoudingen.
Een centrumlinkse olijfboomcoalitie met PS, Ecolo en CDH lag al langer in pole position. Bij Ecolo en CDH draagt zo’n regering de voorkeur weg van de Brusselse afdelingen. De voorbije vijf jaar werd de hoofdstad al door zo’n centrumlinkse coalitie bestuurd. Ook CDH-voorzitster Joëlle Milquet en aftredend Waals viceminister-president André Antoine waren eerder voorstander om een vervolg te breien aan hun samenwerking met de PS in Wallonië en de Franse gemeenschap.
De liberalen hadden zich de voorbije dagen echter bereid getoond tot serieuze toegevingen, in de hoop alsnog mee te kunnen besturen in Franstalig België. In een zogenaamde Jamaica-coalitie zouden MR, Ecolo en CDH evenveel ministers krijgen en in Brussel waren de liberalen zelfs bereid zijn om het minister-presidentschap aan de groenen te laten.
Toch was er bij de groenen meer animo om met rood in zee te gaan. Bij het CDH zaten ze duidelijk op dezelfde golflengte. De beslissing is slecht nieuws voor MR-voorzitter Didier Reynders. Zijn positie als voorzitter komt hierdoor ongetwijfeld onder druk.

COMMENTAIRE DE DIVERCITY
FAILLITE DE LA STRATEGIE REYNDERS-MAINGAIN
On voit mal comment Reynders pourrait rester plus longtemps président de son parti. Qui est de taille à le remplacer? Louis michel paraît tellement fatigué! Reste à savoir si le cartel survivra à cette épreuve, également si le MR ne quittera pas illico le gouvernement fédéral entraînant éventuellement des élections prématurées. On est pas sortis de la crise à la veille de la grande réforme institutionnelle.
Combien d'années d'instabilité ce pays à l'agonie pourra-t-il encore supporter?

Aucun commentaire: