samedi 20 juin 2009

Frankrijk overweegt volledig boerka-verbod voor moslima's

Vijf jaar na het fel omstreden verbod op hoofddoeken voor moslimschoolmeisjes overweegt Frankrijk het dragen van sluiers in het openbaar volledig te verbieden. Daarbij gaat het om boerka's, die de draagsters van kop tot teen bedekken en zelfs de ogen met een raster afschermen, en zogenaamde nikabs, die de ogen vrijlaten. "Indien wordt aangetoond dat het dragen van boerka's onvrijwillig gebeurt, zal het parlement natuurlijk zijn consequenties trekken", zei regeringswoordvoerder Luc Chatel op televisie.

Regering verdeeld
Onder de indruk van een toenemende verspreiding van boerka's en nikabs hebben ongeveer 60 parlementsleden voorgesteld het fenomeen en de motivering van hun draagsters te laten onderzoeken. De regering is over de kwestie verdeeld. Ook de moslimorganisaties zijn het oneens.

Totaalverbod
De voor immigrantenbuurten bevoegde staatssecretaris Fadela Amara eiste een totaalverbod van deze 'lijkwade van de vrijheid', zoals ze de boerka omschrijft. "De draagsters ervan worden onderdrukt door mannelijke suprematie en indoctrinatie", luidde het. Amara werd in Frankrijk als dochter van een Algerijnse bouwvakker geboren. De in Marokko geboren minister voor Integratie en Nationale Identiteit, Eric Besson, vindt het daarentegen niet opportuun de polemiek over de religieuze symbolen terug te doen ontvlammen. "De wet is voldoende: men moet het bereikte evenwicht niet in gevaar brengen", zegt Besson.

Vrijwillig
Islamvorsers wijzen er op dat moslima's de kledij die hun lichaam volledig bedekt, in de regel vrijwillig uit hun diepe geloofsovertuiging dragen. Onder hen zijn vele uit het christendom bekeerde Françaises. "Vele meisjes in immigrantenbuurten kiezen ook voor de sluier omdat ze zich dan meer gerespecteerd voelen", zegt professor voor Arabische beschaving, Mohamed-Cherif Feriani, in de krant Libération.
(dpa/afp/lpb)

CLIN D'OEIL DE DILEM

Aucun commentaire: