mardi 30 juin 2009

Hertelling deel Iraanse stemmen levert zelfde resultaat op

Hertelling deel Iraanse stemmen levert zelfde resultaat op epa

De Iraanse Raad van Hoeders heeft maandag de uitslag van de presidentsverkiezingen geldig verklaard. De raad legde de verklaring af na een gedeeltelijke hertelling van de stemmen te hebben gelast. De verklaring betekent dat zittend president Mahmoud Ahmadinejad volgens de autoriteiten de winnaar van de verkiezingen is en aan een nieuwe termijn kan beginnen.
De staatstelevisie meldde dat de secretaris van de raad, ayatollah Ahmad Jannati, de conclusie in een brief had gepresenteerd aan minister van binnenlandse zaken Sadegh Mahsouli. De hertelling bestond uit het tellen van een 'willekeurige' tien procent van de stemmen die op 12 juni waren uitgebracht. De tv zei dat ’weinig of geen fouten’ waren geconstateerd.
De oproerpolitie is maandagavond massaal aanwezig in de straten van Teheran om in te grijpen als er opnieuw grote demonstraties zouden plaatsvinden.
Oppositiekandidaat Mir Hossein Mousavi had een deelname aan de hertelling afgewezen, ook omdat hij de Raad van Hoeders als partijdig beschouwt. Hij eist nieuwe verkiezingen. De presidentsverkiezing is volgens officiële gegevens afgetekend gewonnen door ambtsdrager Mahmud Ahmadinejad.
De in Parijs gevestigde Internationale Federatie van Mensenrechten zei dat de afgelopen twee weken minstens tweeduizend mensen zijn gearresteerd en vastgezet. Vicevoorzitter Abdol Karim Lahidji zei nadrukkelijk dat het niet gaat om personen die korte tijd zijn vastgehouden en daarna vrijgelaten, maar om mensen die nog vastzitten.
De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton plaatste maandag vraagtekens bij de hertelling. Clinton sprak van ’een enorme geloofwaardigheidskloof’ tussen de Iraanse machthebbers en het volk. 'En ik denk niet dat die verdwijnt door een beperkte hertelling', zei Clinton.
Zondag kwam het bij de Ghoba Moskee in Noord-Teheran nog tot een botsing tussen de oproerpolitie en zo’n drieduizend betogers. Ooggetuigen zeiden dat de politie de menigte met de wapenstok en traangas te lijf was gegaan. Enkele demonstranten zouden zwaargewond zijn geraakt.(De Standaard)

Aucun commentaire: