vendredi 26 juin 2009

Imam slikt forse woorden in en pleit voor symbolische actie op 1 september

Imam Nordin Taouil heeft zijn felle woorden afgezwakt.

Alle moslimmeisjes thuis houden tot ze weer een hoofddoek mogen dragen op school is een vergissing, vindt Frank Vandenbroucke (sp.a). De minister van Onderwijs haalt scherp uit naar de Antwerpse imam die dreigde met een heuse boycot. Onder druk van alle hevige reacties, ook van moslims, krabbelt imam Nordin Taouil al terug: hij pleit voor een "symbolische actie" op 1 september, zo schrijft Het Laatste Nieuws.

"Ik roep alle ouders op om vanaf 1 september hun kinderen niet naar school te sturen tot wij gelijk krijgen." Met die oproep oogstte de Antwerpse imam Nordin Taouil stormachtig applaus op de speelplaats van het Koninklijk Atheneum in Antwerpen, waar enkele honderden leerlingen protesteerden tegen het verbod op hoofddoeken dat vanaf 1 september geldt.

"SYMBOLISCHE ACTIE"
"In Vlaanderen bestaat een leerplicht, geen schoolplicht", zegt de imam. "Dit is een gerechtvaardigde protestactie voor onze zusters om dit verbod aan te vechten. Daarvoor gaan we alle wettelijke middelen gebruiken die we hebben, want onze kinderen worden nu op praktisch alle scholen geweigerd. We bekijken nu hoe we deze beslissing ook juridisch kunnen aanvechten. Ik begrijp de beslissing van de twee Antwerpse scholen wel."

"Zij zijn het slachtoffer van alle andere scholen die kinderen met een hoofddoek weren. Wij zijn geen voorstander van aparte islamscholen. Daarom moet er dringend iets veranderen aan deze discriminatie." Of zijn oproep er niet ver over is? "Maar neen, het is een symbolische actie op 1 september", zegt Nordin Taouil nu in Het Laatste Nieuws. "Meer niet."

"HOUDING ONAANVAARDBAAR"
Uittredend minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke wil zich niet uitspreken over de beslissing van de Antwerpse scholen. Het is aan de scholen om daarover te beslissen, in overleg met de ouders en de leerlingen, vindt de minister. Maar de houding van de imam vindt bij hem geen genade.

"Als je een klimaat creëert waarin je zegt dat je kinderen van school zal houden, dan vind ik dat een vergissing", zegt Vandenbroucke. "Ik vind die houding absoluut niet aanvaardbaar, omdat je zo nooit tot overleg komt." Bovendien herinnert de minister aan de bestaande leerplicht. (hln)

Aucun commentaire: