mercredi 10 juin 2009

'Mensen liggen niet wakker van mijn hoofddoek'

'Mensen liggen niet wakker van mijn hoofddoek' hr

BRUSSEL - Mahinur Özdemir (CDH) is de eerste vrouw met een hoofddoek in een Belgisch parlement.
Ze is vrouw, moslima, 26 jaar, van Turkse origine en sinds twee dagen gekozene voor het Brussels Parlement. Een spraakwaterval ook als het over sociale problemen en stadsontwikkeling gaat, de projecten waarmee ze zich ook in de Schaarbeekse gemeenteraad bezighoudt.

Maar hoe ze het thema ook probeert te vermijden, toch begint iedereen deze dagen over De eerste vrouw met een hoofddoek in een Belgisch parlement. Zo staat ze intussen ook wereldwijd op tientallen (kranten)websites. Van België tot Turkije, maar ook van Groot-Brittannië tot Australië.

Dat gezeur over haar hoofddoek is hoogstwaarschijnlijk de schuld van enkele mensen uit haar eigen CDH. Toen ze in maart de partijfolder onder ogen kreeg, schrok Mahinur Özdemir zich een bult: haar foto met hoofddoek was als enige op de lijst uitvergroot. Om daarna haar hoofddoek weg te kunnen snijden. Wat er nog van overbleef, werd net zoals de achtergrond oranje ingekleurd. Weg hoofddoek.

'De partij heeft me uitgelegd dat zij niet verantwoordelijk was voor die ingreep. Een medewerker van de opmaak of de drukkerij heeft dat op eigen houtje gedaan. Ik ben nog altijd teleurgesteld over wat er gebeurd is, maar ik neem vrede met de uitleg', zegt Mahunir.

Het verhaal is nauwelijks geloofwaardig, maar ze wil er niet meer op ingaan. Ook niet op de vraag of iedereen binnen de CDH op dezelfde lijn zit in de hoofddoekendiscussie.

'Denk je nu echt dat er in Brussel ook maar iemand wakker ligt van mijn hoofddoek?', zegt ze ferm. 'Van tewerkstelling en betaalbare woningen, ja, maar toch niet van die foulard? Dat heeft toch geen enkele invloed op mijn kijk op de problemen in dit land en hoe ik die wil helpen oplossen? Ik wil me inzetten voor alle Belgen en alle Brusselaars in het bijzonder. Met en zonder hoofddoek.'

'Ik ben een geboren en getogen Brusselse', zegt Mahinur Özdemir. 'Ik ben een migrant van de derde generatie. Ik kom uit een hardwerkend gezin in Schaarbeek. Mijn ouders zijn ontzettend trots op mijn verkiezing.' (wdb)

COMMENTAIRE DE DIVERCITY
UNE STRATEGIE PAYANTE
Mahinur Özdemir peut se targuer de tous les mérites du monde, c’est son foulard très médiatisé qui lui permettra demain de siéger au parlement bruxellois. C’est un peu pareil pour les jolies présentatrices des journaux télévisés hyper médiatisées, même pour l' « homme des travaux inutiles » de la RTBF.
Cette stratégie est payante mais seulement dans le court terme.
Chacun en tirera ses propres conclusions sur l’évolution de la démocratie, pardon particratie, dans ce pays.
Visiblement l'interculturel fait moins recette que le foulard! C'est tout simplement dramatique!
MG

Aucun commentaire: